latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:57 ⇒ 18:57 | Autor: RTRS

Zvornik- Obnova hrama Rođenja Svetog Јovana Krstitelja (VIDEO)

U Zvorniku je počela sanacija hrama Rođenja Svetog Јovana Krstitelja, najstarijeg parohijskog hrama u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.
Zvornik- obnovlja se hram Rođenja Svetog Јovana Krstitelja - Foto: RTRS
Zvornik- obnovlja se hram Rođenja Svetog Јovana KrstiteljaFoto: RTRS

Želja sveštenstva i vjernika je da hram dostojno dočeka veliki jubilej naredne godine - 200 godina od osvećenja temelja ovog zdanja.

Rješavanjem problema kapilarne vlage počela je rekonstrukcija zvorničke svetinje. Potom će uslijediti uređenje crkvenog poda, a nakon toga i zamjena prozora.

Sveštenik Miloš Zekanović rekao je da su počeli veći radovi, među kojima je i podno grijanje, te postavljanje granitnog poda što će spriječiti probleme sa vlagom.

Planirana je i sanacija fresaka, zamjena ulaznih vrata i rasvjete. Za sanaciju vlage 11.000 evra izdvojila je Gradska uprava.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika, Bojan Ivanović, naglasio je da su, s obzirom na to da je ovo jedna od najstarijih crkava na ovom području, da pomognu u njenoj sanaciji, pa je lokalna zajednica odobrila sredstva za realizaciju tog projekta.

Skoro dva vijeka zvornički hram Rođenja Svetog Јovana Krstitelja dijeli sudbinu vjernika i srpskog naroda u Podrinju. Bez obzira na radove, duhovni život se obavlja redovno.

Sveštenik Zekanović naglasio je da je najvažnije da se sačuva živa crkva, a to je njen vjerni narod.

- Јer ako izgubimo živu crkvu, a to je vjerni narod, džaba nam je da gradimo i obnavljamo stare svetinje. Upravo zbog toga, prvo mjesto dajemo našim vjernicima - naveo je sveštenik.

Kada budu završeni pomenuti radovi, krajem godine ili početkom iduće, biće uređena i porta hrama.