latinica  ћирилица
13/02/2018 |  18:35 ⇒ 14/02/2018 | 10:05 | Autor: RTRS

Gardijan ponovo o Srpskoj: U nabavci pušaka za MUP, vide uticaj Rusije!? (VIDEO)

Ponovo je britanski Gardijan uputio otrovne strijele ka Republici Srpskoj. Nakon neutemeljenih optužbi o ruskim plaćenicima i srpskim separatistima, novim tekstom podgrijavaju navodne strahove od naoružavanja pripadnika MUP Republike Srpske.
Gardijan -
Gardijan

Pisanje Gardijana podudara se sa izjavama federalnih zvaničnika i njihovih medija. Iz Srpske odgovaraju da će nastaviti da jačaju Policiju i njene kapacitete radi zaštite građana.

Bombastičnim naslovom i ničim utemeljenim tvrdnjama, Gardijan spekuliše da je zakonom dozvoljena nabavka 2.500 automatskih pušaka za Policiju Srpske, ništa manje nego najava rata u regionu i produbljivanju ruskog uticaja u BiH.

Iz članka Gardijana: "Teško naoružanu policijsku jedinicu separatistički lider Milorad Dodik koristiće da učvrsti svoju poziciju i da zastraši protivnike pred oktobarske izbore".

Zabrinutost zbog navodno prekomjernog naoružavanja pokazao je i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, kadar SDA. Tekst Gardijana i njegova izjava vremenski se podudaraju, pa je pitanje ko je kome izvor.

- Mislim da bi taj ministar mogao da uđe u prošlost prije 10-15 godina, pa da vidi da je bilo zabranjeno naoružavanje policije i da je bilo predviđena jedna duga cijev na 10 policajaca što je bilo ponižavajuće. Policija će nabaviti ovih 2.500 pušaka i nabaviće sve što je potrebno - naveo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- To što pišu određeni strani mediji, britanski ili neki drugi, to nema veze sa vezom, mi imamo svoju policiju koja treba da bude naoružana, ne drvenim puškama, već pravim puškama i ona uvijek mora da bude spremna za dejstvo - istakao je Kostadin Vasić, potpredsjednik SDS-a.

Imputirajući predsjedniku Srpske da naoružava Policiju zbog navodnih separatističkih težnji, ali i zastrašivanja političkih oponenata, tekst Gardijana došao je kao poručen pojedinim opozicionim liderima da optuže Dodika za ratno huškanje.

- Nama treba mir i stabilnost za strane investicije, a ne neko ko će ratnohuškački se ponašati i praviti podjele i da nas vodi u izolaciju - kaže poslanik Zdravko Krsmanović (NDP).

- Ta priča o ratnohuškačkoj politici to je matrica optuživanja našeg naroda...pa ta priča o tome da je sve lopovsko, kriminalno i genocodno, to je sve što su nam drugi radili godinama, pa da li došlo vrijeme da sami sebi to radimo - zapitao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Vojno-politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić kaže da se iz Sarajeva nameće teza, pomognuta pisanjem britanskog lista o navodnom prekomjernom naoružavanju Policije Srpske, kako bi se zataškala priča o vojnoj obuci bošnjačke djece i mladića.

- Stvara se vještačka bezbjednosna kriza oko nabavke pušaka, oko toga protiv koga bi se mogle da koriste. Da li protiv kriminalaca, kao što bi rekli policajci, ili za stvaranje građanskog rata i suzbijanje opozicije? Neobično je i nepotrebno sada stvariti problem o nečemu što samo po sebi nije problem - smatra Radić.

Narodna skupština Republike Srpske upoznata je s Odlukom o opremanju i naroružavanju pripadnika MUP Srpske. Šef skupštinskog Odbora za bezbjednost Milanko Mihajlica rekao je da Centar za policijsku obuku u Zalužanima ne predstavlja nikakav ruski humanitarni centar.

- Mislim da bi MUP Srpske trebalo da kaže potpunu informacije da se ne bi dalo prostora o nekakvom nelegalnom opremanju i naoružavanju. Ne vidim razlog da MUP Srpske ne bude opremljen savremenim naoružanjem - kaže Mihajlica.

Povratak islamskih ratnika iz redova Islamske države, poguban uticaj vehabijske ideologije na mlade Bošnjake ne brine Gardijan, koliko činjenica da se Milorad Dodik šest puta sastao sa Vladimirom Putinom. Neracionalan strah od ruskog uticaja vidi se iz malo poznatog podatka da je Britanija formirala bataljon od 600 komandosa za djelovanje na Balkanu. O tome Gardijan nije pisao!