latinica  ћирилица
13/02/2018 |  19:04 ⇒ 14/02/2018 | 10:04 | Autor: RTRS

Porodice poginulih osudile Mektićevu izjavu, borci Doboja traže izvinjenje (VIDEO)

I četvrti dan nakon što je objavljen intervju SDS-ovog ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, jedna je od glavnih tema. Njegov stav da Srbi treba da priznaju genocid u Srebrenici i prođu katarzu osudilo je, između ostalih, i Predsjedništvo Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.
Mektić za Večernji - Foto: RTRS
Mektić za VečernjiFoto: RTRS

Јednoglasno – sve opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila osudile su Mektićeve navode u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista. Njegove riječi o Srebrenici, ističu, lični su i proizvoljni stav, a ne stav Republike Srpske. Ne spore, kažu, da se u Srebrenici desio zločin.

- Ali, polazimo i od činjenice da se i u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Milićima, Vlasenici i Šekovićima desio ogroman zločin nad Srbima tokom 1992. i početkom 1993. godine - istakla je Radojka Filipović, predsjednica Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila

Marko Grabovac, član Savjetodavnog odbora u Institutu BiH, kaže da ta izjava ne pristaje Mektiću kao čovjeku koji je najodgovorniji i koji bi trebalo više da se zainteresuje za srpske žrtve, jer je nadomak Tužilaštva gdje može da provjeri kada su predati dokazi o stradanju srpskog naroda, a da još niko nije odgovarao za te žrtve.

Mektićevom izjavom bavili su se i branioci grada Doboja. Pozivaju ga da je povuče i podnese ostavku, a članice Saveza za promjene da zastupaju interese srpskog naroda te da, kako kažu, na visoke funkcije imenuju stručne kadrove.

Radenko Nikolić, portparol udruženja "Branioci grada Doboja 2. maj 1992", kaže da zamoljavaju Mektića da se izvini i Savez za promjene da koriguje izjave.

- Savez za promjene treba da zastupa interese srpskog naroda - naglasio je Nikolić.

Mektićeva izjava za Večernji je za žaljenje, kao i činjenica da je jedan predstavnik Republike Srpske u zajedničkim institucijama dozvolio sebi da se upetlja u propagandnu matricu, stav je sina generala Ratka Mladića. Ono što je Mektić rekao, ističe, uvredljivo je za žrtve i štetno po Srpsku.

- Mislim da je vrijeme da se mi kao narod zapitamo kako dozvoljavamo sebi da nas, po ko zna koji put, takvi kadrovi predstavljaju u zajedničkim institucijama, koji daju takve izjave i još možda gore, vode jalove istrage - naglasio je Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

Da Mektić treba da se izvini, smatra i ministar rada i boračko-invalidske zaštite. Ističe da je Mektićev stav o Srebrenici neprimjeren i bez utemeljenja.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović smatra da je to nekontrolisana izjava.

- Želim da vjerujem kao čovjek i da će gospodin Mektić vjerovatno biti svjestan te izjave i da će na nekin način naći vremena da se izvini za to, ali mislim da ta kvalifikacija ne stoji - navodi Savanović.

Mektićevu izjavu komentarisao je, u Istočnom Sarajevu, i njegov stranački kolega i potpredsjednik stranke Konstantin Vasić. Smatra da je izjava izvučena iz konteksta i ponavlja stav SDS-a i lidera stranke, koji je rekao da se u Srebrenici nije desio genocid. Ipak, napominje da niko, pa ni Mektić, nema pravo da komentariše Srebrenicu.

- Protiv mog brata se vodi postupak za Srebrenicu kao načelnika Centra javne bezbjednosti i bilo bi vrlo ružno i neoprezno da bilo koji političar daje tako neoprezne izjave. Sud će reći da li je neko kriv ili nije, a ne bilo koji političar - rekao je Kostadin Vasić.

- Јa i dalje vjerujem da se ovdje radi o spinovima. Ako se ne radi o spinovima, smatram da sve to treba da snosi političku odgovornost i očekujem, prije sega, od šefa naše stranke, odnosno rukovodstva, da to pitanje stavi na dnevni red rukovodstva stranke i na kraju krajeva da bude smijenjen - rekao je Borislav Bojić, poslanik SDS u Predstavničkom domu PS BiH.

Nove reakcije na izjavu ministra iz svojih redova prvi čovjek SDS-a nije htio da komentariše. U neformalnom razgovoru kaže da ostaje pri ranijem stavu da su navodi u intervjuu demantovani, te da ne predstavljaju Mektićev, ali ni stav SDS.