latinica  ћирилица
13/02/2018 |  19:19 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Doboj: Nastavnici najavili tužbu protiv gradonačelnika (VIDEO)

Namjera gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da sa mjesta direktora Osnovne škole "Dositej Obradović" udalji dijete poginulog borca nastavak je njegove politike progona boračke populacije u ovom gradu, poručuju iz Organizacije porodica poginulih. A iz škole u kojoj, kako gradonačelnik tvrdi, ima međunacionalnih problema, kažu da će zaštitu tražiti u nadležnim institucijama. Obren Petrović se nije oglašavao.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

U Organizaciji porodica poginulih kažu da je ova populacija godinama izložena raznim pritiscima od strane gradonačelnika Obrena Petrovića. Vrhunac je, tvrdi Drago Јović, izbacivanje iz budžeta grada, ali se, kaže, Petrović tu nije zaustavio.

- Najsvježiji primjer progona boračke populacije je slučaj direktora škole, Vedrana Gligorića, jedinog djeteta poginulog borca na području čitavog grada Doboja koje se nalazi na mjestu direktora, a Petroviću je i to zasmetalo)

Petrović je Gligorića optužio da je od njega kao gradonačelnika tražio da "istjera" Bošnjake i Hrvate iz Doboja, te iznio stav da u školi, u kojoj je više od 60 odsto Bošnjaka, direktor treba da bude te nacionalnosti.

Nisu tačni Petrovićevi navodi da je Gligorić bilo šta rekao protiv Bošnjaka, tvrdi Drago Јović, jedan od učesnika sastanka na koji se Petrović poziva.

- Na Petrovićev upit hoće li se i bošnjačka djeca zapošljavati, Vedran je odgovorio pred nama svima, a bilo nas je najmanje 50, da treba zapošljavati, ali djecu povratnika Bošnjaka a ne načelnikovih prijatelja koje on iz drugih opština zapošljava - tvrdi Јović.

Nastavnici u školi i dalje su uvrijeđeni Petrovićevim optužbama na račun škole, ali i gestom neprimjerenog izvinjenja.

- To za nas nije izvinjenje, već i dalja uvreda, jer je on uvrijedio naše rukovodstvo a mi takva izvinjenja ne prihvatamo - kaže učiteljica Azijada Lukić.

Predsjednik i članovi Školskog odbora traže Petrovićevo izvinjenje.

- Mi smo pokušali da komuniciramo s njim, ali se on svojim izjavama samo grubo našalio s nama i našom inteligencijom. Tražimo da se izvini i da kaže nedvosmisleno da se ovdje ne dešava diskriminacija - kaže Dario Đurić, predsjednik Odbora.

Ako ne uslijedi izvinjenje, nastavnici će se obratiti ombudsmanu za ljudska prava, resornom ministarstvu, pa i sudu, kažu, ako bude potrebno. Petrović se nije oglašavao. Najavio je ranije da će o međunacionalnim dešavanjima u školi raspravljati i odbornici, što je opozicioni SNSD ocijenio kao njegovu samovolju i zatražio tumačenje resornog ministarstva.

Informaciju o međunacionalnim odnosima gradonačelnik je zatražio i od škole, ali nakon što je u medijima izjavio da su oni narušeni.