latinica  ћирилица
13/02/2018 |  20:28 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Beč- Sedam sati razgovora o imenu Makedonije

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, imali su u Beču višesatni sastanak.
Grčka: Masovne demonstracije zbog imena Makedonije (Foto: gulf-times.com) -
Grčka: Masovne demonstracije zbog imena Makedonije (Foto: gulf-times.com)

Oni su se sastali sa posrednikom za rješavanje spora oko imena Makedonije Metjuom Nimicom.

U kratkom saopštenju makedonskog MIP-a navodi se da je višečasovni sastanak bio konstruktivan, ali se ne iznose detalji, sosim da je "dio napora za pronalaženje zajednički prihvatljivog rješenja za prevazilaženje razlika oko imena".

Dimitrov i Kocijas su se, kako se navodi, saglasili da produže napore za pronalaženje rejšenja pod pokroviteljstvom UN. Saopštenje s istim tekstom istovremeno je objavio i MIP Grčke.

Susret u Beču je prvi sastanka nove etape maratonskih pregovora za rješavanje dvoipodecenijskog spora, koji su sada dignuti na ministarski nivo dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Dimitrov i Kocijas su sinoć imali i susret u četiri oka, a nema informacija da li je na današnjem sastanku s Nimicom razmatran nacrt dogovora koji je, prema ranijim najavama Kocijasa, pripremala Grčka s namjerom da ga polovinom februara dostavi makedonskoj strani.

Susreti dva ministra u Beču se ocjenjuju kao početak ozbiljnih pregovora Makedonije i Grčke uz posredovanje UN.

U makedonskoj vladi, prema lokalnim medijima, navode da su se dosad vodili razgovori i razmjene informacija, a da sastanci na nivou ministara znače početak pravih pregovora i jedan vid foto-finiša.

Očekuje se da će ovi pregovori trajati i tokom marta.

Izvor: BETA