latinica  ћирилица
14/02/2018 |  08:43 | Autor: RTRS

Koliko je ozbiljna prijetnja "bijele smrti"?

Gojaznost, depresija, anksioznost, problemi sa kožom... samo su početak niza zdravstvenih problema koje može da prouzrokuje šećer, koji zbog štetnosti po organizam zovu i "bijela smrt".
Šećer - Foto: RTRS
ŠećerFoto: RTRS

Da je lako prestati jesti slatkiše, nije. To sigurno znaju svi oni koji su bar nekada pokušali. Čak i oni koji su svjesni svih problema koje uzrokuju, od kockice čokolade ili čaše soka teško se odvikavaju.

"Da bi izbacili šećer treba da se pravilno i zdravo hranimo, što podrazumijeva tri glavna obroka i dvije užine ili tri glavna obroka i jednu užinu. Tada ćemo smanjiti nagle skokove šećera u krvi, jer kad je obrok izbalansiran i kada tijelo unosi sve u optimalnim količinama, nemamo toliku želju za slatkim", priča nutricionistkinja Јasna Vujičić.

Uz ovaj savjet, za dodatnu motivaciju može poslužiti i spisak zdravstvenih beneficija koji se njegovim izbacivanjem dobijaju, kao što su: gubitak sala sa stomaka, povećanje energije, smanjivanje želje za slatkim, bolji rad srca, smanjeni rizik od dijabetesa, bolja fokusiranost i san, sprečavanje nadutosti, ljepši izgled kože i rast mišića.

"I biološki parametri su znatno bolji. Kada govorimo o biološkim parametrima, prije svega ću da potenciram holesterol, trigliceridi, taj faktor rizika kardiološki, jer to je zapravo najveći problem i to najčešće bude problem ukoliko je bilo dosta slatkog i slatkiša. Naravno, o težini neću ni da pričam, tu se vrlo, vrlo, vrlo brzo vidi dobar pomak", objašnjava nutricionista Đorđe Pejić.

Izvor: B92