latinica  ћирилица
14/02/2018 |  10:13 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Muzički nobel za Avganistanski institut i Metaliku

Avganistanski muzički institut i hevi-metal grupa Metalika ovogodišnji su dobitnici nagrade Polar, koju nazivaju i muzičkim Nobelom, saopšteno je iz fondacije koja dodjeljuje ovo priznanje.
Nobelova nagrada (Foto: wired.co.uk) -
Nobelova nagrada (Foto: wired.co.uk)

Dobitnici će dobiti po milion švedskih kruna /101.000 evra/ na ceremoniji u Stokholmu 14. juna, u prisustvu kralja Karla Šesnaestog Gustafa.

Avganistanski Nacionalni institut za muziku nagrađen je sa svojim osnivačem Ahmadom Sarmastom, koji je pokrenuo ovu školu 2010. godine, za obrazovnu inicijativu za djevojke u toj ratom razorenoj zemlji.

Institut se bavi izučavanjem avganistanske i zapadne muzike i pomogao je u stvaranju prvog ženskog orkestra u zemlji, koji je prošle godine nastupio na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Sarmast, koji je izložen riziku u zemlji u kojoj su muzika i obrazovanje djevojčica bili zabranjeni pod talibanskom upravom od 1996. do 2001. godine, rekao je da je "veoma uzbuđen, počastvovan i privilegovan" povodom dobijanja nagrade, prenio je AP.

"Vjerujemo da su ovo dvoje dobitnika, iako su iz veoma kontrastnih svjetova, primjer misije Muzičke nagrade Polar, a to je da se ukaže čast muzičarima i muzičkim organizacijama čiji je rad uticao na živote ljudi", saopštila je Mari Ledin,  direktor fondacije koja dodjeljuje nagradu.

Ona je dodala da Metaliku vole i cijene milioni fanova hard-roka širom svijeta.

Lars Ulrih, bubnjar i jedan od osnivača benda, rekao je da je nagrada Polar veliko priznanje za sve što je grupa uradila u posljednjih 35 godina.

"Istovremeno, osjećamo da smo na vrhuncu i da je pred nama mnogo dobrih godina", rekao je Ulrih.

Muzičku nagradu Polar ustanovio je 1989. godine sada pokojni Stig Anderson, najpoznatiji kao menadžer švedske pop-grupe ABBA i svake godine se biraju dva dobitnika.

Izvor: SRNA