latinica  ћирилица
14/02/2018 |  12:00 | Autor: RTRS

Kitarović: Položaj Srba u Hrvatskoj rješavati u okviru institucija

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da se pitanja položaja Srba u toj državi mogu i moraju rješavati u okviru hrvatskih državnih institucija.
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug / Sava Radovanović -
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Govoreći o rezultatima razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom njegove dvodnevne posjete Hrvatskoj, naglaisla je da je jedan od velikih koraka naprijed u odnosima dvije države to što su ona i Vučić odlučili da sva međusobna pitanja o prošlosti o kojima se nikada neće usaglasiti, ostave sa strane, a da se fokus usmjeri na egzistencijalna pitanja koja brinu Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj.

Kitarovićeva je u tom kontekstu navela i Vučićevo obećanje da će unaprijediti položaj Hrvata u Srbiji da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže od lokalnog do državnog nivoa, već i da će riješiti i druga za njih bitna pitanja. Ona je navela da će se nastaviti raditi na rješavanju problema u vezi sa granicom dvije države, kao i da će za nekoliko mjeseci posjetiti Srbiju.

Kitarovićeva je rekla da se nije izvinila Vučiću zbog neugodnosti koje je doživio tokom posjete Hrvatskoj, ali da joj je žao zbog govora mržnje kojeg je doživio.

Izvor: SRNA