latinica  ћирилица
14/02/2018 |  12:43 | Autor: RTRS

Božinović: Nije bilo stvarne opasnosti za Vučića

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović zadovoljan je sprovođenjem bezbjednosnih mjera za vrijeme posjete predsjednika Srbije Hrvatskoj.

On je ocijenio da stvarne opasnosti za predsjednika Srbije nije bilo.

Božinović je u emisiji ''A sada Vlada'' rekao da je pojačano prisustvo policije na terenu standard kada su posjete državnika u pitanju a pravo na okupljanje i izražavanje neslaganja demokratsko pravo.

"Hrvatska je kao članica NATO i EU, država koja se opredijelila za demokratiju i postigla određeni nivo demokratskih standarda koji nikada nisu dovedeni u pitanje, a to uključuje i pravo izražavanja neslaganja, pravo na okupljanje, ali i objavljivanje programa boravka stranih uvaničnika", rekao je Božinović.

Kako je prenijela agencija Hina, on je podsjetio da su programi posjeta bili objavljeni i kada su u Hrvatsku dolazili papa i američki i kineski predsjednik. "Znalo se unaprijed šta će se posjetiti i gdje će se otići. To je demokratski standard koji je Hrvatska dostigla", kazao je.

Na pitanje da li je očekivao izvinjenje za Vučićev ratni govor u Glini 1995, ministar je rekao da bi to sigurno bilo blagotvorno, ali i da je izvinjenje lična stvar "i ako nije iskreno i ako se isforsira, bolje da ga nema".

Upitan o granici sa Srbijom i zalazi li hrvatska policija u "sporna područja", Božinović je rekao da postoji "prećutno razumijevanje da se izbjegavaju incidenti".

"Hrvatska policija je na Dunavu i štiti granicu, a to postaje sve zahtjevnije s obzirom na pokušaj ilegalnih prelazaka migranata. Rekao bih da postoji privremeni režim dok se ne definiše granica dvije države", dodao je.

Izvor: Beta