latinica  ћирилица
14/02/2018 |  13:34 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Nadležne institucije u BiH odobrile opremanje policije Srpske (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je opremanje policije Srpske u skladu sa standardima koji važe za policije u regionu.
Dan Republike-Postrojavanje pripadnika MUP-a - Foto: RTRS
Dan Republike-Postrojavanje pripadnika MUP-aFoto: RTRS

Dodik je rekao da se ponovo otvaraju neke spekulativne i aferaške priče u vezi sa opremanjem policije Srpske. Istakao  je da je uvoz tog oružja apsolutno legitiman posao koji ima odobrenje struktura i zajedničkih institucija BiH.

"Nabavka oružja je jedan od segmenata obuke i jačanja spremnosti policije da se suprotstavi raznim oblicima napada na javni sistem", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, riječ je o tek prvoj količini oružja za policiju Srpske, kojoj je više od 20 godina bilo zabranjeno da nabavi bilo koji komad oružja.

"Zato smo i mogli da doživimo nesreću koja se desila u Zvorniku, gdje je terorista napao policijsku stanicu, ubio jednog našeg policajca i dvojicu ranio", rekao je Dodik, naglasivši da opremanje policije nije ništa drugo, osim ispunjavanja ustavnih i zakonskih prava Srpske i njene policije.

 

MUP dobio saglasnost nadležnih institucija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dobilo je saglasnost svih nadležnih institucija na nivou BiH za nabavku 2.500 hiljade pušaka za svoje pripadnike, poručio je ministar Dragan Lukač.

Istakao je da će oružje, vrijednosti 960.000 dolara, biti kupljno od proizvođača Zastava. Oružje će biti isporučeno u martu, a nijedna puška neće biti prekobrojna, rekao je Lukač.

- Svi naši policajci, u skladu sa zakonom, kao svi policijaci u Evropi i svijetu, imaju pravo na kratko i dugo naoružanje. Problem MUP-a je bio što se proteklih godina nije radilo na tome, što su naši pripadnici koristili jedan broj pušaka koje su ostale iz proteklog rata, što je neadekvatno oružje za policijsku namjenu - rekao je Lukač.

Izvor: RTRS/SRNA