latinica  ћирилица
14/02/2018 |  13:49 ⇒ 15:12 | Autor: RTRS

Savjet ministara jednoglasno usvojio odgovore na evropski Upitnik

Savjet ministara danas je jednoglasno usvojio odgovore na Upitnik Evropske komisije, saopštio je danas predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.
Savjet ministara BiH - sjednica - Foto: RTRS
Savjet ministara BiH - sjednicaFoto: RTRS

Zvizdić je rekao da će BiH biti spremna da 28. februara preda odgovore predsjedniku Evropske komisije Žanu-Klodu Јunkeru, navodeći da su svako slovo, zarez i rečenica usvojeni kao jedinstveni odgovor ispred BiH na Upitnik Evropske komisije.

- Upitnik prikazuje realno stanje u BiH, odnosno on je inventura stanja u BiH. On nije zakon, ni Ustav. Njime se ništa ne može promijeniti, odobriti i legalizovati - izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta ministara.

On je saopštio da je 99 odsto odgovora usvojeno konsenzusom na nivou radnih grupa, od kojih je najmanji broj imala grupa sa 27 članova, a najveća 127.

Prema njegovim riječima, usvajanje odgovora na Upitnik predstavlja najkompleksniji i najsloženiji proces u dosadašnjim fazama kretanja BiH ka EU, odnosno proces koji je u posljednjih 10 godina realizovan uspješno na nivou BiH.

- O kakvom kompleksnom procesu je riječ govore podaci da je bilo riječi o 3.242 pitanja, da je oko 1.200 predstavnika svih institucija sa svih nivoa vlasti bilo uključeno u radne grupe i mehanizam koordinacije, da je održano stotine sastanaka i više od 20.000 stranica materijala, uključujući i više od 1.100 zakonskih i drugih pratećih materijala sa više od 11.000 stranica - naveo je Zvizdić.

On smatra da je ovaj kompleksan proces pokazao da je mehanizam koordinacije bio potpuno efikasan.

- Usvajanje odgovora na Upitnik naša je poruka, ne gdje smo danas, nego gdje želimo da budemo sutra. Želimo biti punopravan član EU - poručio je Zvizdić.

On je najavio da slijedi stručna i tehnička redaktura prevoda odgovora na Upitnik na engleski jezik u skladu sa propozicijama mehanizma koordinacije.

- To će biti narednih sedam dana. Poslije toga idu tri dana finalizacije od svih institucija i time BiH u potpunosti završava proceduru i biće spremna, kako je to najavljeno, da 28. februara preda odgovore na upitnik Evropske komisije predsjedniku Evropske komisije Žanu-Klodu Јunkeru - rekao je Zvizdić.

On je podsjetio da će i BiH, kao što se to desilo i sa ostalim zemljama u regionu, sigurno dobiti dodatna pitanja na odgovore, koja predstavljaju pojašnjenje pojmova ili procedura.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu se očekuje da BiH dobije kandidatski status, što će da bude garancija da će nove generacije u BiH živjeti u evropskoj BiH.

- Kandidatski status je ključan za BiH i znači nepovratan proces BiH ka EU - tvrdi Zvizdić.

On je rekao da je stepen realizacije Reformske agende na nivou Savjeta ministara u ovom trenutku oko 80 odsto.

Izvor: SRNA