latinica  ћирилица
14/02/2018 |  14:18 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Čubrilović-Ruson: Opredijeljenost za reformske zakone

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio da Srpska u ovoj fazi nema otvorenih pitanja kada je riječ o ispunjavanju preuzetih obaveza iz evropske agende i da je Srpska u potpunosti ispunila svoje obaveze.
Nedeljko Čubrilović sa ambasadorom Francuske u BiH (foto:narodnaskupstinars.net) - Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović sa ambasadorom Francuske u BiH (foto:narodnaskupstinars.net)Foto: RTRS

Čubrilović je ambasadoru Francuske u BiH Gijomu Rusonu rekao da parlament nesmetano funkcioniše u skladu sa Ustavom, zakonom i osnovnim načelima demokratije, te da je opredijeljen za donošenje reformskih zakona, neophodnih na putu evropskih integracija.

Oni su razmijenili mišljenja o obavezama koje stoje pred BiH u vezi evropskih integracija, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Govoreći o predstojećim opštim izborima, Čubrilović je istakao da svaki narod ima pravo da izabere svoje predstavnike u zajedničke organe i institucije i da rješenje pitanja izbornog zakona ne zavisi od Republike Srpske.

Čubrilović i Ruson razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim političkim pitanjima u Srpskoj i BiH, s posebnim osvrtom na "Berlinski proces" i odnose u regionu, za koje je konstatovano da se, uprkos povremenim zastojima, kreću u pozitivnom pravcu.

Čubrilović - Filipović: Potrebno istražiti i pronaći sve nestale u BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ukazao je danas na probleme u traženju nestalih lica srpske nacionalnosti nakon što je 2008. godine počeo sa radom Institut za nestala lica BiH, čijim radom su nezadovoljna skoro sva udruženja iz Republike Srpske koja se bave traženjem nestalih.

Čubrilović je u razgovoru sa šefom delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH Željkom Filipovićem istakao da je potrebno istražiti i pronaći sve nestale u BiH, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, da bi njihove porodice konačno dobile odgovor šta se desilo sa onima koji se i dalje vode kao nastali.

Na sastanku u Banjaluci Čubrilović i Filipović razgovarali su o radu i značaju Crvenog krsta, saradnji sa lokalnim organizacijama crvenog krsta, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Na sastanku je dogovoreno da se u martu ili aprilu za poslanike Narodne skupštine Srpske organizuje promocija Priručnika za parlamentarce međunarodnog humanitarnog prava.

Čubrilović je zahvalio organizaciji Crvenog krsta na doprinosu u pružanju humanitarne pomoći, ostvarivanju kontakta i traženju nestalih lica u Republici Srpskoj, BiH i regionu.

Filipović je istakao dobru saradnju sa lokalnim organizacijama crvenog krsta u Republici Srpskoj i BiH u sprovođenju osnovnih aktivnosti na kojima počiva ova organizacija.