latinica  ћирилица
14/02/2018 |  14:25 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Lukač: Sve nadležne institucije u BiH dale saglasnost za nabavku pušaka

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo saglasnost svih nadležnih institucija na nivou BiH za nabavku 2.500 pušaka za svoje pripadnike, te da će nabavka koštati 960.000 dolara.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

"Svi naši policajci, u skladu sa zakonom, kao svi policijaci u Evropi i svijetu, imaju pravo na kratko i dugo naoružanje. Problem MUP-a je bio što se proteklih godina nije radilo na tome, što su naši pripadnici koristili jedan broj pušaka koje su ostale iz proteklog rata, što je neadekvatno oružje za policijsku namjenu", rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da se u nabavku pušaka krenulo u skladu s planom i programom rada MUP-a, te da će puške biti kupljene od proizvođača "Zastava" i to veoma povoljno.

Lukač je podsjetio na teroristički napad u Zvorniku, kada je policajac MUP-a, pokušavajući da odbrani svoj i živote kolega, koristio pištolj star više od 30 godina, koji se zakovao prilikom pucanja.

On je dodao da je tom prilikom policajac ranjen, te da su mogli da izginu svi koji su tada bili u policijskoj stanici da se nisu pojavili pripadnici Јedinice za podršku koji su likvidirali napadača.

"Nećemo nikad više dozvoliti da pripadnici MUP-a, naši policijaci koji treba da štite i svoj život i živote svojih kolega i građana, ne mogu adekvatno da se odbrane i svoja ovlaštenja sprovedu u skladu sa zakonskim propisima", poručio je Lukač.

On je istakao da se MUP iz tog razloga odlučio za nabavku pušaka, koje će Srpskoj biti isporučene u martu i raspoređene po policijskim upravama i stanicama.

"Puške će biti obezbijeđene, pod ključem i u slučaju potrebe policajci će moći da koriste to oružje u skladu sa zakonom", napomenuo je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da su u protekloj godini nabavili savremeno oružje za pripadnike specijalnih jedinica, koje imaju na raspolaganju najbolje oružje koje se može pronaći i koje koriste specijalne jedinice u svijetu.

Lukač je naveo da su novim naoružanjem opremljene i jedinice za podršku.

"Rusi neče učestvovati u obuvi specijalnih jedinica MUP-a"

Ministar unutrašnjih poslova Dragana Lukač istakao je da niko od ruskih specijalaca ili operativaca neće učestvovati u obuci specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova niti bilo kojih drugih pripadnika MUP-a.

"MUP je do sada radio obuku svojih pripadnika uglavnom sa američkim specijalnim jedinicama. Specijalne jedinice MUP-a i jedan dio jedinica za podršku najveći dio obuka su radili sa Evropskom policijom i američkim specijalcima", rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Lukač je naglasio da je apsolutna izmišljotina priča o ruskim specijalcima koji će obučavati specijalne jedinice MUP-a u Zalužanima, a koja se pojavila u medijima posljednjih dana.

"Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti da rade bilo kakvu obuku", poručio je Lukač.

Lukač je naveo da će ekipa američkih specijalaca uskoro početi obuku mladih specijalaca MUP-a, njih 43 koji su nedavno postali dio specijalne jedinice policije.

On je rekao da je u Centar za obuku u Zalužanima do sada uloženo 6,5 miliona KM, te da se na površini od 55 hektara gradi moderan centar za obuku, kakav nema niko u regionu.

"Imamo namjeru da otvorimo Centar za dan MUP-a, s tim da neće biti svi poslovi završeni. Nastavićemo da ulažemo u taj objekat i u ovoj godini", napomenuo je Lukač.

On je dodao da će u Zalužane biti smještene specijalne jedinice i jedinice za podršku, kao i određene uprave MUP-a.

"To je kapitalan projekat za MUP, koji je bio potreban jer u gradu Banjaluci nismo imali dovoljno prostora za adekvatan smještaj svih naših organizacionih jedinica", istakao je Lukač.

On je podsjetio da je proteklih godina uloženo oko osam miliona KM u opremu i naoružanje specijalnih jedinica i jedinica za podršku, te da će u ovoj godini biti izdvojeno još tri miliona KM za opremanje centra u Zalužanima i za kriminalističko-tehnički centar.

Izvor: SRNA