latinica  ћирилица
14/02/2018 |  14:43 | Autor: RTRS

Šta je u 13 paketa koje je Vučić odnio u Zagreb?

Trinaest velikih paketa dokumentacije, koju je u Hrvatsku odnio srpski predsjednik Aleksandar Vučić, jesu matične i ostale knjige vezane za nestale Srbe iz opštine Dvor na Uni.
Vučić u Zagreb donio pakete sa matičnim knjigama iz opštine Dvor na Uni - Foto: dnevnik.hr
Vučić u Zagreb donio pakete sa matičnim knjigama iz opštine Dvor na UniFoto: dnevnik.hr

Dvor na Uni bio je, po strukturi stanovništva, "srpsko mjesto". Prema popisu iz 1991. godine, u tom gradu živjelo je ukupno 14.555 ljudi, a od toga čak 12.591 Srbin. Među ostalima su bili - 1.395 Hrvata, 311 se tada deklarisalo kao Јugosloveni, a još oko 300 kao "ostali".

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac, komentarišući slučaj te dokumentacije za Tanjug, kaže da zna da se radi o matičnim knjigama, knjigama umrlih, rođenih, vjenčanih.

Kaže da su Srbi, kada su bježali 1995, spakovali opštinske knjige i nosili sa sobom, jer se iz iskustva, iz prethodnih ratova, zna da su paljene te knjige ako ostanu i onda se "ne zna ni kada je ko rođen, ni ko je s kim oženjen i sve se moralo utvrđivati putem suda".

U Srbiji je to sve, kaže Štrbac, prebačeno u elektronsku formu, a neke od tih knjiga su ranije vraćene.

Štrbac je potpuno saglasan sa tim da se sve knjige vrate tamo odakle su.

Kaže i da je vidio komentare u hrvatskim medijima da je to Vučićev "danajski dar" Hrvatskoj, što, po njemu, i nije daleko od istine.

"Gdje su, na primjer, svi ti Srbi kojih je u Dvoru na Uni bilo 99 odsto? A gdje su sada? Evo vam, pa provjerite gdje su ti Srbi", rekao je Štrbac.

Hrvatski mediji o papirima 

Čini se da je njegovo pitanje upravo ono što povodom tih 13 paketa brine Hrvatsku.

Taj čin srpskog predsjednika, prema hrvatskom portalu Dnevno, pokazuje da je on "uistinu vješt političar", koji je - na hrvatsko insistiranje o davanju informacija o nestalim Hrvatima - odgovorio "šah-mat potezom, prvi podastirući dokumente na koje odgovor treba dati Hrvatska".

HRT dokumentaciju iz Dvora na Uni vidi kao "opasan i neprijateljski" poklon, jer ti papiri, koji dokazuju da je u predratnom Dvoru na Uni, tada većinski srpskom, "možda iz perspektive Beograda mogu biti temelj za traženje naknade imovine ali i stanarskih prava".

Predavanjem te dokumentacije, zapravo se dogodilo "suprotno od onoga šta je veliki dio hrvatske nacije očekivao", te da, umjesto da hrvatska diplomatija iskoristi priliku i "pritisne" Vučića da otkrije podatke o sudbini hrvatskih žrtava, priliku je iskoristio "spretni" srpski predsjednik, komentariše se u Hrvatskoj.

Kada je predsjedniku Srbije upućeno pitanje hoće li hrvatskoj strani dati podatke koje posjeduje Srbija, a koji se tiču odbrane grada Vukovara, "budući da se u tim spisima nalazi ključ za otkrivanje sudbine nestalih Hrvata", Vučić je, podsjećaju hrvatski mediji, rekao da nema problem da kaže ako je počinjem zločin i ako su ubijeni Hrvati, ali da se nada i da je u Hrvatskoj tako.

"Neću da kažem šta očekujemo od Lore i da očekujemo isti aršin i za Srbe kada je riječ o suđenjima za ratne zločine, ali Srbija će učiniti sve što može da pomogne, sve ćemo uraditi i mislim da ćemo imati pomake. Јa nemam problem da kažem ako je počinjen zločin i ako su ubijeni Hrvati- da to kažem da je počinjen zločin, ali nadam se da je i u Hrvatskoj tako", rekao je Vučić.

Ante Nazor, upravnik Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, kaže da se upravo na tome što je Vučić donio vidi da nema važnih pomaka, s gledišta hrvatskih interesa, te da Hrvatska čeka, prije svega, protokole iz vukovarske bolnice, koje je ЈNA odnijela iz Vukovara decembra 1991.

Izvor: Tanjug