latinica  ћирилица
14/02/2018 |  15:01 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Nije prihvaćen Prijedlog akcionog plana zapošljavanja za 2018. (VIDEO)

Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske nije prihvatio Prijedlog akcionog plana zapošljavanja za 2018. godinu, dok je izvještaj o realizaciji akcionog plana za prošlu godinu vraćen na doradu, saopštila je predsjednica Savjeta Ranka Mišić.
Ekonomski socijalni savjet - Foto: RTRS
Ekonomski socijalni savjetFoto: RTRS

Akcionim planom za 2018. godinu, koji je već jednom vraćan na doradu, kaže, nisu uvaženi zahtjevi Saveza sindikata, koji je tražio da projekti zapošljavanja budu finansirani u potpunosti iz budžeta Zavoda za zapošljavanje uz jedan zanemarljiv dio iz budžeta Savjeta ministara.

Kada je riječ o Izvještaju za prošlu godinu, od Vlade su zatraženi dodatni podaci o realizaciji, uz primjedbu da nije plasirano dovoljno sredstava u realni sektor.

Ona je napomenula da su poslovnoj zajednici potrebni podsticaji za zapošljavanje u ovom sektoru, kako bi se stvorila produktivna i sigurna radna mjesta i kako bi ljudi za čije zapošljavanje su odobrena sredstva ostali da rade i nakon isteka tog projekta.

- Zavod za zapošljavanje Republike Srpske mora da doživi svoju reformu i prilagodi se stvarnom životu, ako je potrebno i donošenjem novog zakona - istakla je Mišićeva.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić rekao je da je izvještaj o realizaciji akcionog plana zapošljavanja za 2017. godinu vraćen na doradu, jer žele da dobiju egzaktne podatke o zaposlenim licima zato što u prošloj godini nije dovoljno sredstava plasirano u realni sektor.

- Poslovnoj zajednici trenutno nedostaju kadrovi za mnogo radnih mjesta, profila od srednje do visoke stručne spreme, ali nema puno zainteresovanih za rad u realnom sektoru - istakao je Mijić.

Izvor: RTRS/SRNA