latinica  ћирилица
14/02/2018 |  16:21 ⇒ 18:54 | Autor: RTRS

Sveti Trifun- zaštitnik vinograda i vinogradara (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Trifuna, velikomučenika koji je postradao za hrišćansku vjeru. Ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vjernosti, Sveti Trifun se slavi i kao zaštitnik vinograda i vinogradara.
Vinograd - Foto: RTRS
VinogradFoto: RTRS

Ovaj praznik obilježen je i u Posavini na imanju porodice Pajić u Bukviku kod Brčkog, gdje je osvećena i orezana vinova loza.

Dragan Pajić, vlasnik vinograda, istražujći porijeklo svoga kraja, otkrio je u austrougarskim gruntovnim knjigama, da su u i Bukviku bili vinogradi, kao na imanju njegovog djeda.

- Otkrio sam da je ovdje, praktično od 16. odnosno 17. vijeka, uzgajana vinova loza - kaže Pajić.

Osvećenje vinograda i orezivanje vinove loze na dan Svetog velikomučenika Trifuna je, kažu u SPC, iskonsko bogougodno djelo.

- Znamo da nam je Hristos ostavio da se pričešćujemo i u vidu hljeba i vina uzimamo tijelo i krv njegovu, još od Tajne večere. Samim tim, svaka molitva i sve ono što potrebuje čovjek, upućena je direktno na Hrista Gospoda, pa tako i ovo bogougodno djelo - kaže protojerej Nikola Lukić.

U svijetu je evidentirano oko 100.000 sorti vinove loze. Kod nas se gaji oko 200 sorti.

- Ovo nije vinogradarski kraj, međutim, ako se upotrijebi nauka, odnosno sve potrebne mjere, vinova loza može uspješno da se gaji - kaže Slobodan Čikarić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva iz Brčkog.

Vinogradrsvo u Posavini i na obroncima Majevice, nije nepoznanica. Najstariji pisani tragovi o njemu datiraju sa početka 17. vijeka.