latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:33 ⇒ 15/02/2018 | 00:54 | Autor: RTRS

Salkić tvrdi da predsjednik nema pravo da mu smanji platu (VIDEO)

Zbog rada protiv institucija Srpske i iznošenja notornih neistina, potpredsjedniku Republike Ramizu Salkiću, plata je i zvanično smanjena za 20 odsto. Salkiću je rješenje uručeno iz Kabineta predsjednika Republike.
Dodik i Salkić (Foto: http://balkans.aljazeera.net ) -
Dodik i Salkić (Foto: http://balkans.aljazeera.net )

Ne može se raditi protiv institucija Republike Srpske, a od tih istih institucija primati platu. A potpredsjednik Salkić upravo to čini- notornim neistinama i permanentnim tendencioznim vijestima, nanosi nemjerljivu štetu ugledu Srpske, obrazložio je nalog za smanjenje plate potpredsjedniku, predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- Ne može se širiti priča o militarizaciji koja uopšte ne postoji. Salkić je i ranije zaslužio takav odnos - kaže Dodik.

Rješenje o smanjenju plate uslijedilo je nakon što je Salkić za sarajevske medije, komentarišući nabavku oružja za potrebe MUP-a Srpske, rekao kako predsjednik Srpske radi na uspostavljanju neke vrste oružanih formacija, kao i da te formacije imaju različite oblike i različito se manifestuju.

O toj temi danas nije govorio, ali je smanjenje platnog koeficijenta sa 3,6 na 2,8 i pripadajuće obrazloženje, okarakterisao kao pokušaj disciplinovanja i prijetnju njemu lično, njegovoj porodici i svim Bošnjacima u Srpskoj.

- Ramiz Salkić će nastaviti istim tempom ukazivati na diskriminaciju i nepravdu koja se čini u RS protiv Bošnjaka i svih nesrba. Ne bojim se Dodika, ne bojim se njegovih prijetnji - rekao je Salkić.

Na Salkićeve najave, da će "nastaviti istim tempom", predsjednik Srpske odgovara da ratnohuškačku retoriku Salkić može da koristi tamo gdje je ona i rođena- u Sarajevu, kod svog šefa Bakira Izetbegovića.

- Republika Srpska to više neće dozvoliti. Ovaj put plata mu je umanjena za 20 odsto, sljedeći će biti možda i više - kaže Dodik.

I dok Salkić tvrdi kako predsjednik Srpske "nema pravo" da mu smanji platu, u rješenju, međutim, kao zakonski osnov navedena je Odluka o obrazovanju Službe predsjednika Republike, te Odluka o određivanju osnova za obračun plate izabranih, postavljenih i ostalih zaposlenih u Službi predsjednika Republike. Ovim rješenjem, van snage je stavljeno ono iz novembra 2014. godine, kada je uspostavljen aktuelni Kabinet predsjednika Srpske.