latinica  ћирилица
14/02/2018 |  19:11 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Prijedorčani noću po lijek u Banjaluku (VIDEO)

Iako broji oko 100.000 stanovnika, Prijedor je jedan od gradova koji u noćnim časovima nema dežurnu apoteku. O rješavanju ovog problema razgovarano je i na posljednjoj sjednici lokalne skupštine. Neophodno je obezbijediti 100.000 KM.
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

Prijedor je nekada imao tri apoteke, a danas ih na području grada radi 35. Međutim, noću ne radi nijedna. Ukoliko nekome u Prijedoru noću hitno zatreba lijek, po njega se mora uputiti u Banjaluku.

To što Prijedor nema apoteku sa noćnim dežurstvom, posebno brine Dragicu Marčeta, čiji osmogodišnji sin boluje od alergijske astme.

- Uvijek imamo lijekove koji su potrebni, ali nikad se ne zna šta se može desiti - kaže Marčeta.

Na posljednjem zasjedanju prijedorske skupštine odbornici PDP-a skrenuli su pažnju na ovaj problem. U saopštenju resornog ministarstva navodi se da je zakonom propisano da je jedinica lokalne samouprave dužna da obezbijedi kontinuirano snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima, u skladu sa potrebama lokalne jedinice, putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci, koja sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima zaključen ugovor.

Za šaltersku prodaju i godišnje plate radnika dežurne noćne apoteke u Prijedoru, neophodno je obezbijediti 109.000 KM, ističe gradonačelnik Milenko Đaković. Međutim, taj novac nije planiran u budžetu.

- Ovog trenutka nemamo obezbijeđena ta sredstva, ali ćemo vidjeti da li se mora izdvojiti baš toliki iznos, a cijenim da bi pitanje i rješenje tog problema bilo opravdano za građane - ističe Đaković.

Iz prijedorske Gradske apoteke poručuju da je apoteka, u kojoj bi se dežuralo u noćnim časovima, nepotrebna i finansijski neopravdana.

- Da postoji minimum ekonomskog interesa za uvođenje noćnog dežurstva, budite sigurni da bi mi odavno svi dežurali - kaže Milan Kubat, direktor Gradske apoteke.

U prijedorskom Udruženju građana Don Prijedor smatraju da nema opravdanja za neuvođenje dežurstva u neku od apoteka.

- S druge strane, smatramo da je procijenjeni iznos potreban za šaltersku prodaju i godišnje plate radnika dežurne noćne apoteke, prevelik - kaže Murisa Marić, predsjednica Udruženja.

U Farmaceutskoj komori ističu da će njihov stav biti objavljen nakon službenog sastanka o ovom pitanju. U Republici Srpskoj noćna dežurstva u apotekama organizovana su jedino u Banjaluci, Bijeljini i Doboju.