latinica  ћирилица
17/02/2018 |  15:28 | Autor: RTRS

Milići- Obavljena prva operacijana na karotidnim arterija

Ugledni stručnjak iz oblasti opšte i vaskularne hirurgije Božina Radević danas je u Specijalnoj hirurškoj bolnici "Boksit" u Milićima, uz asistenciju vrhunskog tima hirurga i anesteziologa, obavio operaciju na krvim sudovima koje hrane mozak.
Boksit Milići, bolnica - Foto: RTRS
Boksit Milići, bolnicaFoto: RTRS

"Ovo je prva operacija na karotidnim arterijama koja je obavljena u ovoj ustanovi, a uz bolnicu u Milićima, ovakve operacije se u Republici Srpskoj jedino još rade u kliničkim centrima u Banjaluci i Foči", rekao je Radević.

Objasnio je da je operacija urađena na pacijentu kod kojega je unutrašnja karotidna arterija s obje strane promijenjena.

"S desne strane je suženje bilo oko 86 odsto, a sa lijeve je bilo je skoro potpuno zatvoreno. Radiolog koji je radio dijagnostiku pacijenta rekao je da je ta arterija na svom početnom dijelu zatvorena. Operisali smo arteriju s lijeve strane, odstranili masu koja zatvara tu karotidnu arteriju i obezbijedili dovoljan protok ka mozgu", rekao je Radević.

Operacija je trajala manje od jednog časa, a pacijent se odlično osjeća, naveo je hirurg.

"Odmah se probudio poslije operacije i već za dan dva može da ide kući. Ta operacija je uvijek zahtjevna, jer se radi o arteriji koja hrani mozak i koja se jedno vrijeme mora isključiti", rekao je Radević.

Pacijent Cvjetin Dukić rekao je da se dobro osjeća i izrazio zahvalnost i ljekaru, ali i kompaniji Boksit, čiji je penzioner.

Asistenti profesoru Radeviću u operaciji bili su doktor Predrag Gajin, vaskularni hirurg sa Instituta za vaskularne bolesti Dedinje i dežurni hirurg doktor Miloje Vidović.

Izvor: SRNA