latinica  ћирилица
18/02/2018 |  17:13 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Brod: U Domu zdravlja uskoro tehničko-tehnološko osavremenjavanje (VIDEO)

U Domu zdravlja u Brodu uskoro tehničko-tehnološko osavremenjavanje, zbog čega pacijenti kad je riječ o medicinskim pretragama više neće morati ići van Broda. To je i razlog za rad ove zadravstvene ustanove u dvije smjene. Sredstva za nabavku aparata i elektronsko uvezivanje područnih ambulanti, obezbjedila je Vlada Republike Srpske, opština i EU.
Dom zdravlja -
Dom zdravlja

Zastarjeli aparat nabavljen iz dervenstkog Doma zdravlja, nije mogao da mjeri određene vrijednosti u krvi, pa su pacijenti morali da odlaze u zdravstvene centre udaljene i do 100 kilometara od Broda. Problem za sve, posebno za stare i nemoćne.

Novi automatski biohemijski analizator je savremeniji i tehnički opremljeniji za složenije pretrage i analizu krvi, a i mnogo brži od starog aparata.

"Riječ je o biohemisjkim analizama kao što su razni metabolizmi, glukoza lipida, i enzimi. Mi ćemo moći da radimo i određene analize u krvi kao što su natrijum, kalijum hloridi, bikarbonati i još mnogo dodatnih biohemijskih analiza", rekla je Nataša Kostadinović, laborant dipl. inž Doma zdravlja u Brodu.

Nakon prošlogodišnje zamjene vrata i prozora na Domu zdravlja, nabavka analizatora, i elektronsko uvezivanje Doma zdravlja u Brodu sa sektorskim domovina zdravlja, poboljšali su uslove rada medicinara i uslugu koju građani očekuju, ističu u Upravi. Tehničkim opremanjem stvorene su pretposatvke da se i obim poslova poveća.

"Samim tim poboljšaće se i ubrzati rad Doma zdravlja, a i steći će se osnovni preduslovi, da bi i naša ustanova počela da radi u dvije smjene što je veliki interes naših pacijenata", istakao je Zoran Predojević, direktor Doma zdravlja Brod.

Opština sama nije mogla da obezbijedi oko 130.000 KM za tehničko opremanje, pa je pomoć zatražena od drugih.

"Ovo je treći program koji zajedno sa EU i Vlada Srpske preko Investicione banke posredstvom UNDP-a fiannsira u Brodu", podsjetio je Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

Isti sufinansijeri, zajednički, prošle godine svojim sredstvima obezbijedili su rekonstrukciju Sportske dvorane u Brodu i izgradnju montažne sale za fizičko u obližnjem Liješću.