latinica  ћирилица
19/02/2018 |  15:36 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

U Medicinskom centru "Boksit" - prva operacija na karotidnim arterijama (VIDEO)

Začepljenje krvnih sudova vrata glavni je uzrok moždanog udara.
Medicinski Centar Boksit - Foto: RTRS
Medicinski Centar BoksitFoto: RTRS

Sa ovim zdravstvenim problemom susreće se veliki broj građana Srpske, a u Specijalističkom medicinskom centru kompanije "Boksit" u Milićima je uspješno obavljena prva operacija na karotidnim arterijama.

Operaciju karotidne arterije koja je trajala oko sat vremena, izveo je tim od tri hirurga i dva anesteziologa, predvođen uglednim stručnjakom, vaskularnim hirurgom, Božinom Radevićem. Prema nalazu radiologa arterija pacijenta je bila na svom početnom dijelu zatvorena, odnosno suženje s desne strane je bilo 86 odsto, a sa lijeve skoro potpuno zatvoreno.

- Ta operacija je uvijek zahtjevna iz jednog razloga što je to arterija koja hrani mozak koja se jedno vrijeme mora isključiti. Ali sa tim operacijama imam veliko iskustvo i imam pozitivno iskustvo. Tako da smo operisali arteriju sa lijeve strane, učinili enderteriktomiju, znači odstranili one mase koje zatvarju tu karotidnu arteriju i obezbijedili protok na mozgu sasvim dovoljan - ističe Božina Radević, hirurg.

Odmah nakon operacije, šezdesetšestogodišnji Cvijetin Dukić iz Milića probuđen je iz anestezije i u stabilnom je stanju. Zahvalan je što su ljekari spriječili moždani udar.

- Dobro se osjećam, uslovi dobri. Hvala i profesoru, hvala i kompaniji, predsjedniku kompanije koji je ovo napravio narodu da može da se liječi - poručio je Dukić.

Iako je moždani udar jedan od najčešćih uzroka smrtnosti kod nas, ovakvu operaciju, osim u Milićima, u Republici Srpskoj jedino još rade ljekari u kliničkim centrima u Banjaluci i Foči.