latinica  ћирилица
20/02/2018 |  18:23 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Dragan Mektić - dio udruženog propagandnog poduhvata? (VIDEO)

Nakon što je medijski spin o paravojnim jedinicama u Srpskoj završio na svjetskim naslovnim stranama, analitičari pitaju zašto ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić nije zatražio ni jedan dokaz o navodnom obučavanju pripadnika Srbske časti u Srpsko-ruskom humanitarnom centru ili terorističkim akcijama ruskih Noćnih vukova, prije nego što ih je proglasio paravojnim formacijama?

 Za potrebe sarajevske propagande, Mektić se na ruske motoriste, obrušio nakon prijema kod predsjednika Srpske, dok se -samo godinu dana ranije, sa njima, ponosno fotografisao.

Od niške teretane, do naslovnih strana svjetske štampe, našla se organizacija Srbska čast, a da pritom ni prstom nisu mrdnuli, jer do januara ove godine, kada je njihovo prisustvo na proslavi Dana Republike iskorišćeno za bacanje ljage na Srpsku, godinama su sprovodili iste aktivnosti, obilaženje proslava, poziranje, veličanje Putina, i sudeći po društvenom profilu, promovisanje vlastite marke odjeće. Da li će dukseve i dalje prodavati po 20 evra ili će povećati cijenu sada kada su, kako spin kaže, vrhunski obučeni specijalci, obučeni ni manje ni više nego u srpsko-ruskom humanitarnom centru, nisu otkrili.

"Taj ruski centar, ako ste ikada išli tamo, mogli ste da vidite, to nije mjesto, tu nema poligona za tako nešto. Na kraju krajeva, Rusi su rekli, ko god hoće može da dođe da vidi", rekao je politički analitičar Aleksandar Pavić.

"Kojim paravojnim formacijama? Ko je mogao da obučava u humanitranom centru i na koji način i šta su to mogli da rade kad je to jedan običan humanitarni centar gdje se nalazi hangar?", upitao je stručnjak za marketing Saša Borojević.

Osim srpsko-ruskog centra, koji je do sada pretresla i njihova četiri vatrogasca ispitala svaka moguća delegacija i novinarska ekipa koja je iskazala interesovanje, u članku se kao sponzor paravojne Srbske časti navode ruski Noćni vukovi, što govori od koga je došao spin i šta mu je cilj kažu, analitičari. 

Nejasna je, kako kažu analitičari, samo uloga, kako kažu, sarajevskog korisnog šrafa, ministra bezbjednosti, koji je prvi reagovao na pisanja žurnala i potvrdio izmišljenu priču. Mislili su, kažu da je izmanipulisan, sve dok se nije pojavila fotografija Mektića koji pozira sa Noćnim vukovima, čime je bilo jasno da je svjesno rekao neistinu.

"Mektića niko ne koristi, on svjesno učestvuje u ovom združenom zločinačkom, propagandnom poduhvatu", smatra Pavić.

Uprkos činjenici da je ova priča suštinski lažna vijest, možda bi nas, kažu stručnjaci, trebala natjerati, da razmišljamo u kojoj će se mjeri u narednom periodu protiv Republike Srpske voditi ovakav specijalni rat.