latinica  ћирилица
21/02/2018 |  13:42 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Porast slučajeva malih boginja u Evropi

U Evropi je zabilježen ogroman porast slučajeva malih boginja u 2017. godini, što je, kako ocjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija, "tragedija", jer su u 2016. godini zabilježena 5.273 slučaja.
Male boginje (ilustracija) -
Male boginje (ilustracija)

Ove godine, broj obolelih je porastao 400 odsto, sa više od 20.000 zabilježenih slučajeva i 35 smrtnih ishoda. U 15 zemalja Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, zabilježene su epidemije, a najviše slučajeva ima u Rumuniji, Italiji i Ukrajini.

Prema riječima stručnjaka, dio problema leži u tome što su ljudi počeli da izbjegavaju vakcinu. Uprkos tome što je članak u kojem se tvrdi da MMR vakcina može dovesti do autizma objavljen prije 20 godina i od tada u više navrata demantovan, narušeno je povjerenje u efikasnost vakcine među nekim dijelovima stanovništva.

Male boginje su ekstremno zarazno oboljenje koje može imati smrtni ishod, a MMR vakcina to može da spriječi, napominju stručnjaci. Bolest počinje simptomima i znacima akutne infekcije gornjih disajnih puteva, što je po pravilu praćeno visokom temperaturom, podbulošću lica, zakrvavljenošću rožnjača, glavoboljom i malaksalošću. Karakteristični osip po pravilu izbija od dva do četiri dana kasnije i dijete obično izgleda "kao posuto crvenim tačkama".

Prije nego što se pojave prvi vidljivi simptomi, virus miruje od sedam do 12 dana.

Izvor: Glas Srpske