latinica  ћирилица
22/02/2018 |  13:18 ⇒ 23/02/2018 | 16:30 | Autor: RTRS

Sutra počinje FEST

Projekcijom filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Makdone, u Beogradu će sutra početi 46. Međunarodni filmski festival /FEST/.
FEST - Foto: ilustracija
FESTFoto: ilustracija

Publika će moći da pogleda 10 filmova koji su bili nominovani za prestižnu nagradu Oskar. FEST, u Centru "Sava", počinje večernjom projekcijom Filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju". Ovaj film je nedavno trijumfovao na dodjeli nagrada BAFTA u pet kategorija, nagrađen je sa četiri "Zlatna globusa", a nominovan je za čak sedam "Oskara". Glavne uloge tumače Frensis Mekdormand, Sem Rokvel i Vudi Harelson.

Tokom 10 festivalskih dana publika će moći da pogleda 116 premijernih ostvarenja u 12 bioskopskih sala širom Beograda, više od 40 gostiju iz inostranstva predstaviće svoje filmove i biće dodijeljene nagrade u tri takmičarska programa, uključujući tri počasne nagrade.

Počasni gost FEST-a biće kultni mađarski reditelj Ištvan Sabo, kojem će na otvaranju biti uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Među filmovima publika će moći da pogleda "Oblik vode", koji je ovogodišnji rekorder sa čak 13 nominacija - za najbolji film, režiju /Giljermo del Toro/, scenario, kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku, montažu i miks zvuka, kao i glavnu žensku ulogu /Sali Hokins/, sporednu žensku ulogu /Oktavija Spenser/ i sporednu mušku ulogu /Ričard DŽenkins/.

U selekciji najboljih filmova van engleskog govornog područja našli su se "Skver" švedskog reditelja Rubena Estlunda, "Uvreda" libanskog reditelja Zijada Duerija i "Fantastična žena" čileanskog reditelja Sebastijana Lelioa.

Izvor: SRNA