latinica  ћирилица
03/03/2018 |  10:44 | Autor: RTRS

Pupovac: Pozdrav "Za dom spremni" neće dobiti podršku u Saboru

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac smatra da mišljenje hrvatske Komisije za suočavanje sa prošlošću, kojim je djelimično odobreno korišćenje ustaškog pokliča "Za dom spremni", ukoliko bi se pretočilo u zvaničan zakonski prijedlog ne bi bilo usvojeno u hrvatskom parlamentu.
Milorad Pupovac - Foto: RTRS
Milorad PupovacFoto: RTRS

"Mišljenje Komisije je neobavezujuće, premda premijer Andrej Plenković kaže da bi to mogla da bude osnova za donošenje zakona. U ime Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ i kao poslanik mogu da kažem da je za nas protivustavno da postoje izuzeci za korišćenje njihovih znamenja", rekao je Pupovac.

Upitan da li bi bez glasova SDSS-a, koja ima tri poslanika, u Hrvatskom saboru ipak postojala većina za usvajanje takvog prijedloga, Pupovac je za "Večernje novosti" ocijenio da je teško da bi takva odluka bila donesena.

"Ako bi se priklonili glasovi desnice, možda bi postojala šansa, ali kako je i Hrvatska narodna stranka /HNS/ protiv ovakvog rješenja kao drugi partner u vladi, a vjerujem da bi bio protiv i dio poslanika nacionalnih manjina, teško da bi takva odluka bila donijeta", rekao je Pupovac.

On navodi da je rasprava povodom mišljenja hrvatske komisije tek počela i ukazao da je došlo i do podjela među samim članovima tog tijela.

"Dobar dio članova desnog usmjerenja sada piše izdvojena mišljenja u kojima traži da se zabrani petokraka. Prvi je izdvojeno mišljenje dao rektor Hrvatskog katoločikog univerziteta Željko Tanjić, a ostali se pridružuju", kaže Pupovac.

On navodi da im je sporno što u isti koš nije strpan i komunizam sa ustaštvom i fašizmom.

"Rasprava kreće i kako će se završiti, šta će biti sa mišljenjem komisije, ovog trenutka ne može da se kaže sa sigurnošću", navodi Pupovac.

Komisija koja je radila na stavovima o nedemokratskim režimima i njihovim simbolima preporučila je hrvatskoj Vladi da ustaški pozdrav "Za dom spremni!" ostane u upotrebi u prilikama kada pripadnici HOS-a održavaju svoje ceremonije.

Komisija za suočavanje sa prošlošću u Hrvatskoj preporučila je da se pozdrav "Za dom spremni!" može koristiti u dva slučaja - ako su pojedine jedinice koristile taj pozdrav kao službenu oznaku u ratu, odnosno HOS, te ako je riječ o komemoraciji vojnicima koji su poginuli pod tim pozdravom.

Izvor: Srna