latinica  ћирилица
03/03/2018 |  11:00 ⇒ 11:00 | Autor: RTRS

Savanović otvorio šahovski turnir za srednjoškolce

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović otvorio je Drugo pojedničano šahovsko brzopotezno takmičenje učenika srednjih škola u Banjaluci, ističući da je ponosan što je među mladim ljudima koji ovom igrom razvijaju svijest i ličnost.
Banjaluka: Savanović - Šahovski klub - Foto: SRNA
Banjaluka: Savanović - Šahovski klubFoto: SRNA

"Zadovoljstvo mi je što otvaram ovo takmičenje u šahu, koji usmjerava naše srednjoškolce ka pozitivnim stvarima. Ovdje sam i da podržim organizatora takmičenja Јavnu ustanovu Srednjoškolski dom i da istaknem njen značaj u edukaciji i vaspitanju svojih korisnika", rekao je Savanović novinarima u Banjaluci prije početka takmičenja.

Savanović je naglasio da je nekad i on bio stanovnik Srednjoškolskog doma, te da je to mjesto gdje mladi ljudi provedu možda i najproduktivniji dio života u smislu obrazovanja.

Direktor Srednjoškolskog doma Branislav Vidić istakao je da pravo nastupa imaju svi učenici koji pohađaju srednju školu na području Banjaluke, a na turniru zajedno igraju šahisti i šahistkinje.

"Ove godine nam je gost i jedna osnovna škola. Učesnika je mnogo što pokazuje da banjalučki srednjoškolci imaju volju i želju da igraju šah", poručio je Vidić.

Na turniru se igra po Švajcarskom sistemu od 11 kola, a igrači na raspolaganju imaju po pet minuta za partiju. Pobjedniku takmičenja će pripasti pehar, dok su za ostale učesnike koji se dobro plasiraju obezbijeđene medalje.

Titulu šampiona brani Vladan Pejić koji je prošle godine zabilježio svih 25 pobjeda.

Izvor: Srna