latinica  ћирилица
03/03/2018 |  16:18 ⇒ 04/03/2018 | 10:53 | Autor: RTRS

Brod- 22 godine od agresije Hrvatske (VIDEO)

Na današnji dan prije 26 godina u Brod su ušle regularne vojne snage Republike Hrvatske iz Slavonskog Broda, koje su zajedno sa paravojnim hrvatsko- muslimanskim snagama, u večernjim časovima počele progon nenaoružanog srpskog stanovništva.
Brod, godišnjica agresije - Foto: RTRS
Brod, godišnjica agresijeFoto: RTRS

To je i zvanično prva klasična agresija Hrvatske. Tim povodom održan je pomen ubijenim Brođanima, zapaljene su svijeće i položeni vijenci na spomenik u Brodskom polju.

Mihajlo Sremac sa tugom se sjeća tog 3. marta kada su agresorske snage zatvorile most, i na tabli ispisale: Zabranjen prolaz psima i Srbima.

Јedva je to veče, kaže, uspio da sačuva živu glavu pred kišom metaka. Stoodstotni je invalid.

- Kada sam se vraćao kući na mene su pucali, za dlaku sam ostao živ. Zauzeli su sve institucije grada, narod maltretirali, protjerali, priča Mihajlo.

Agresor je nakon nevažećeg referenduam 1. marta planski artiljerijom i pješadijom iz Slavonskog Borda krenuo u okupaciju Broda.

Poslije 3. marta nastavljeno je masovno ubijanje nedužnih i nenaoružanih srpskih civila i protjerivanje u područja pod srpskom kontrolom.

- Uvertira pred protjerivanje srpskog naroda bila je 25. marta, kada su ubijene porodice Dujković i Martić. To je bila uvertira za pokolj Srba u Sijekovcu, koji se desio 26. marta u ranu zoru, kako je mi nazivamo- crna Sijekovačna zora, ističe Zoran Vidić, predsjednik BORS- a Brod.

Čas istorije u Brodskom polju je svake godine, prije svega zbog podsjećanja na zlodjela koja su kontinuirano činjena protiv Srba da se ovaj dio Posavine stavi pod nesrpsku kontrolu.

- Današnji datum izdvajamo od drugih zbog početka agresije na naš grad. Sve ono što je ovdje danas rečeno, treba da ostane zapisano za one koji dolaze, naglašava Goran Garačić, zamjenik načelnika Broda.

Za šest mjeseci zagrebačke vladavine u Brodu, ubijeno je 55 srpskih civila, u deset logora utamničeno oko dvije hiljade Srba Broda, Dervente, Modriče i Odžaka...Pronađeno je 20 nestalih, a još se traga za 36 lica.

Kazne za planiranje, egzekuciju i sistematsko uništavanje imovine, još nema.