latinica  ћирилица
04/03/2018 |  07:47 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Izbori za gradsku Skupštinu Beograda (FOTO/VIDEO)

U Srbiji na izborima građani danas, između 24 liste, biraju gradonačelnika Beograda i odbornike Skupštine Grada.
Izbori u Beogradu (foto:Tanjug/Filip Krainčanić) -
Izbori u Beogradu (foto:Tanjug/Filip Krainčanić)

Do 19 časova glasalo je 48,4 odsto birača u Beogradu, pokazuju procjene Ipsosa. Do 18 časova na izbore je izašlo 44,8 odsto birača, procjenjuje Ipsos.

Na lokalnim izborima u Beogradu do 16.00 časova glasalo je 36,7 odsto birača, podaci su Ipsosa.

Procjene Ipsosa pokazuju da je do 15 časova izašlo 32,7 odsto birača. Prema podacima GIK-a do 14.00 časova izašlo je 28,08 odsto birača. Ova izlaznost je otprilike ista kao što je bila u ovo vrijeme na parlamentarnim izborima 2014. godine.

Prema podacima Ipsosa, do 13 sati glasalo je 22,7 odsto birača, što je i dalje manja izlaznost nego na predsjedničkim izborima 2017. godine

Prema podacima Gradske izborne komisije, izlaznost do 10.00 časova bila je 7,24 odsto, što je manje nego na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

"Do 10.00 časova izlaznost u Beogradu je 7,24 odsto. Ako je uporedimo sa prošlogodišnjim predsedničkim izborima, tada je iznosila oko devet odsto, što znači da je sada manja. Da li je na to uticalo loše vreme ili nešto drugo, ne znamo", rekao je predsjednik GIK-a Zoran Lukić.

Prema podacima Cesida, do 9.00 časova izlaznost je bila 3,9 odsto, što je, kako su naveli na konferenciji za novinare, najniža izlaznost od vanrednih parlamentarnih izbora 2014. godine.

Pravo glasa u Beogradu ima skoro milion i 607 hiljada birača koji će moći da glasaju na 1.185 biračkih mjesta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je jutros na biralištu na Novom Beogradu na lokalnim izborima za odbornike za Skupštinu grada Beograda.

 Aleksandar Vučić na glasanju (foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić)

Građansku dužnost iskoristila je i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je glasala u opštini Savski venac, prenose beogradski mediji.

Ana Brnabić na glasanju (foto:Tanjug/Tanja Valič)

Na izborima su jutros glasali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 Glasaju i građani Sevojna, Aranđelovca i Bora.

Predizborna tišina u Srbiji na snazi je do 20 časova kada se biračka mjesta zatvaraju.