latinica  ћирилица
04/03/2018 |  08:57 ⇒ 08:59 | Autor: RTRS

Eš: Evropa mora da nađe novi temelj zajedništva

Evropska unija ne može više da tvrdi da je njena pokretačka snaga – želja da se spreijči mogućnost ratnih užasa: samo u posljednjih tridesetak godina na tlu Evrope dogodilo se više krvavih oružanih sukoba nego, na primer, u Istočnoj Aziji.
Evropa (ilustracija) - Foto: nezavisne novine
Evropa (ilustracija)Foto: nezavisne novine

Ovim riječima profesor Timoti Garton Eš, predavač evropskih studija na Oksfordu, upozorio je učesnike Trećeg ekonomskog foruma u Delfima na neizvjesnu političku ulogu Evrope u eri nastajanja nove arhitekture globalnog poretka.

- Sjetimo se ratova u bivšoj Јugoslaviji, u Čečeniji, Ukrajini; Evropa mora da pronađe novi temelj zajedništva, takav koji bi imao praktičnog, političkog i emotivnog smisla za njene mlade generacije, istakao je Eš.

Evropa, takođe, dodao je, treba da osmisli svoju jedinstvenu poziciju u svijetu koji se dramatično mijenja – mimo njenih granica.

Po Ešovoj ocjeni, stratezi Kine i Amerike, a počesto i Rusije, sve češće izbjegavaju da govore o Zapadu kao monolitnoj ekonomskoj i političkoj cjelini i Evropskoj uniji kao jedinstvenom akteru na globalnoj političkoj sceni.

Umesto toga i Vašington i novonarastajuće sile biraju da apostrofiraju značaj Njemačke ili prednosti bilateralnih geostrateških veza s pojedinim državama, posebno na obodu Starog kontinenta.

Izvor: Politika