latinica  ћирилица
04/03/2018 |  09:15 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

U Birmingemu posljednji takmičarski dan

Posljednjeg takmičarskog dana na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici u Birmingemu, nastupiće najbolja srpska atlatičarka Ivana Španović u skoku udalj. Takmičenje počinje od 15 časova i 30 minuta.
Ivana Španović (Foto: StarSport) -
Ivana Španović (Foto: StarSport)

Amerikanac Kristijan Kolman, novi je svjetski šampion u trci na 60 metara. On je slavio u vremenu novog rekorda svjetskih šampionata- 6 sekundi 37 stotinki. Drugi je bio Kinez Su, a treći Roni Bejker, još jedan atletičar iz Sjedinjenih Država.

Rekord prvenstva postavila je i Amerikanka Kendra Harison na 60 metara sa preponama, u vremenu od 7 sekundi 70 stotinki. Ona je za devet stotinki pobijedila sunarodnicu Kristinu Mening, dok se bronzom okitila Nadin Fiser iz Holandije.

U centru pažnje našao se i Francuz Kevin Majer, koji se okitio zlatom u sedmoboju sa 6.348 bodova. Majer je tako objedinio titule svjetskog šampiona na otvorenom i dvorani. Iza njega našao se Damjan Vorner iz Kanade, sa pet bodova manje, dok je bronza pripala Estoncu Majkelu Ujbou.

Etioljanka Genzebe Dibaba bila je neprikosnovena u trci na 1500 metara. Ovo je njeno drugo zlato u Birmingemu, nakon trijumfa na duplo dužoj dionici.

Nevjerovatne scene viđene su u trci na 400 metara gdje je do zlata došao Čeh Pavel Maslak. On je trku zavšio na trećem mjestu, brži su bili Španac Usiljos i Santos iz Dominikanske Republike. Međutim, oni su diskvalifikovani nakon što je utvrđeno da su trčali van predviđene staze.

Kod atletičarki, Kortni Okolo iz Sjedinjenih Država , u vremenu ličnog rekorda 50 sekundi 55 stotinki, bila je najbolja na 400 metara.

Poljak Adam Šćot opravdao je ulogu favorita i slavio u trci na 800 metara, dok je Amerikanac Vil Klej, bio najbolji u troskoku, ostvarivši najbolji rezultat sezone, 17 metara 43 centimetra.

U skoku s motkom, svjetska šampionka, postala je Amerikanka, Sandi Moris. Sa preskočenih 4 metra 90 centmitera, postavila je novi rekord svjetskih prvenstava.

Podsjećamo, juče je BiH atletičar, Mesud Pezer, osvojio peto mjeesto u bacanju kugle, postavivši novi dvoranski rekord Bosne i Hercegovine i Balkana, rezultatom 21 metar 15 centimetara. Tomas Volš sa Novog Zelanda, odbranio je titulu svjetskog dvoranskog šampiona, oborivši rekord svjetskih prvenstava star 31 godinu. Volš je bacio kuglu, 22 metra 31 centimetar.