latinica  ћирилица
04/03/2018 |  10:32 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Srebrenica- liječenje vodom Guber (VIDEO)

U toku je realizacija projekta besplatnog liječenja malokrvnosti, sinusa, kožnih oboljenja ljekovitom vodom izvorišta Guber u Srebrenici, koji vodi stručni medicinski tim. Cilj je da se, osim liječenja oboljelih od nekoliko vrsta bolesti, promoviše i banjski turizam.
Srebrenica: Liječenje vodom Guber - Foto: RTRS
Srebrenica: Liječenje vodom GuberFoto: RTRS

Projekat liječenja počeo je 2016. godine, nakon godinu dana je prekinut, da bi prije mjesec dana ponovo bio pokrenut.

- Ovo je, na neki način, uvod iz ambulantnog u stacionarni način liječenja Guber vodom, koja ima jake potencijale za zdravlje ljudi, za imunitet i za opštu rehabilitaciju organizma, kaže dr Radomir Pavlović.

Stručni medicinski tim koji vodi projekat liječenja na raspolaganju je pacijentima u svakom momentu.

- Uvijek mogu da zakažu termin, mogu čak i putem različitih meža da pošalju svoje nalaze, da prekontrolišemo, da ne prave sebi troškove ako ne moraju da dolaze. Otvoreni smo 24 sata, istakao je koordinator projekta Suljo Čakanović.

Neki izvori u Srebrenici dobili su narodno ime, kao što je slučaj sa izvorom Ljepotica. Kožna voda, Mali Guber, Očna voda i Crni (Veliki) Guber, samo su neki od srebreničkih izvora.

Ipak, jedan od njih je stekao svjetsku slavu - to je Crni Guber.

- Njena blagodat je prije svega u tome što ona, mogu reći u potpunosti, liječi anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Dolazak u Srebrenicu, korištenje malih doza vode, onih koje mi prepišemo, posebno kod ženske populacije, sigurno regenerišemo organizam, ptriča nam dr Almir Pašagić.

Nekada je srebrenički Guber bio okosnica banjskog turizma cijele regije. Danas je daleko od toga.

Iako je šetalište Guber renovirano, sama banja i dalje čeka bolja vremena.