latinica  ћирилица
04/03/2018 |  16:04 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Sindikat uprave - Oštre optužbe na račun Saveza sindikata Srpske (VIDEO)

Oštre optužbe na račun Saveza sindikata Republike Srpske i na njegovo rukovodstvo stižu iz Sindikata uprave.
Savez Sindikata Srpske - Foto: RTRS
Savez Sindikata SrpskeFoto: RTRS

Na konfereniciji za novinare, održanoj u Doboju, tema visoke plate funkcionera u Savezu, odakle uzvraćaju da su tvrdnje Sindikata uprave smiješne i da ih je moguće provjeriti.

U Savezu sindikata Republike Srpske novca kao u priči. Bar tako tvrdi predsjednik Sindikata uprave Božo Marić, čiji sindikat je napustio Savez. Visoke plate funkcionera, kaže, jedan su od razloga za to.

- Neprimjereno je da takve kvalifikacije dolaze od osobe tj. od Ranke Mišić koja radnike, članstvo Saveza sindikata na mjesečnom nivou košta 5.400 KM, predsjednik Saveza sindikata ima tri prosječne plate u Republici Srpskoj, ima topli obrok, ima regres u visini najniže plate, na sve to plaćaju se porezi i doprinosi, nakon nje najveću platu ima generalni sekretar Saveza sindikata koji ima dvije i po prosječne plate, topli obrok, regres - ističe Marić.

Za vrijeme svog mandata Ranka Mišić je, tvrdi Marić, inkasirala više od milion maraka i nema moralno pravo da se predstavlja kao zastupnik radnika, tim prije jer su, kako tvrdi, za taj period radnici izgubili mnogo radničkih prava . Mišićeva nije htjela da odgovara na optužbe, već nas je uputila na generalnog sekretara.

- To su smiješne izjave, to je sve moguće provjeriti, plata predsjednice Sindikata je 2.116 maraka plus minuli rad, da je plata generalnog sekretara 1.776 maraka plus minuli rad, a plata granskog sindikata je 1623 KM plus minuli rad - poručuje Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Iznos plate, kaže, zavisi od prikupljene članarine, pa tako u januaru u Savezu plata je bila manja za 22 odsto. Sve što se isplaćuje regulisano je pravilnikom, a pravilnik određuje platu i u Sindikatu uprave. Tako je Marićeva plata prema sopstvenom priznanju oko 2.100 maraka. Njegov sindikat ne želi više da bude u Savezu sindikata,a podršku za to dobio je kaže od većine članica, premda u Savezu tvrde suprotno. Od toga će, kaže Marić, koristi imati i članstvo.

Po prvi put od osnivanja sindikata Sindikat uprave donio je odluku da se raspodjela članarine vrši 60:40 u korist osnovnih sindikalnih organizacija.