latinica  ћирилица
04/03/2018 |  16:42 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Parkom prirode protiv odlagališta radio-aktivnog otpada (VIDEO)

Ministarstvo za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, pokrenulo je postupak za proglašavanje zaštite područja rijeke Une.
Park prirode, podrška građana - Foto: RTRS
Park prirode, podrška građanaFoto: RTRS

Uzimajući u obzir činjenicu da postoji opasnost, da će u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva, na lokaciji Trgovska gora u Republici Hrvatskoj, područje rijeke Une, biti ozbiljno ugroženo. Potencijalno odlagalište radioaktivnog otpada, od Novog Grada, udaljeno je samo dva kilometra. Zbog toga projekat "Park prirode", koji obuhvata opštine u slivu rijeke Une, podržavaju i građani.

- To treba napraviti, taj otpad je tu odmah preko Une - kaže Kemal Badnjić iz Novog Grada. 

Zaštitu područja rijeke Une, podržavaju i vlasti Novog Grada. To je kažu, način da se lokacija odlagališta, izmjesti sa područja opštine Dvor na Uni.

- Ovo je svakako jedan dobar put da se dođe do rješenja ali kažem krajnji rezultat je još uvijek neizvjestan - smatra Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Iza rješavanja ovog problema treba da stoje i vlasti sa nivoa BiH-a, ali da se uzme u obzir i činjenica da je Kostajnica industrijska opština ,te da Park prirode ne smije da spriječi razvoj privrede,kaže načelnik Drago Bundalo.

- Zaista podržavam park prirode ali da se stručno sagleda i sve prednosti da se otklone neki eventualni nedostaci u smislu razvoja grada Kostajnice koji je na rijeci Uni - napominje Bundalo.

U resornom ministarstvu kažu, vodiće se računa o postojećem stanju i posljedica za privredne subjekte nebi trebalo biti. Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, izradio je stručno mišljenje na predhodnu zaštitu rijeke Une.

- Samim ovim proglašavanjem Parka prirode Una na lokalitetu ovih naših opština, ja računam da vlasti Republike Hrvatske, po svim međunarodnim standardima, međunarodnim konvencijama neće moći da odlažu nuklearni otpad - poručuje Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ako bi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori zaživjelo, time bi direktno bilo ugroženo više od 240 hiljada stanovnika ,koji žive uz sliv rijeke Une i bave se poljoprivredom, pčelarstvom i određenim zanatskim djelatnostima. Ako do toga dođe, stanovništvo prijeti masovnim iseljavanjem.