latinica  ћирилица
05/03/2018 |  07:37 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Oskar za "Oblik vode" Giljerma del Tora (VIDEO)

Meksički reditelj Giljermo del Toro ostvario je najveći uspjeh na 90. dodjeli Oskara. Njegovo ostvarenje "Oblik vode" proglašeno je najboljim filmom, a takođe je dobio i Oskara za najbolju režiju.
Giljermo del Toro (Foto: ROB LATOUR/REX/SHUTTERSTOCK) -
Giljermo del Toro (Foto: ROB LATOUR/REX/SHUTTERSTOCK)

Prošlogodišnjoj dobitnici Oskara za najbolju glumicu, Emi Stoun, pripala je čast da proglasi najboljeg reditelja. Poslije četiri nominacije, Giljermo del Toro osvojio je svoju prvu pozlaćenu statuetu za film "Oblik vode". Time je Del Toro postao treći meksički reditelj koji je osvojio nagradu u toj kategoriji. Prije njega Oskara za najbolji film dobili su Alehandro Injaritu i Alfonso Kuaron.

- Јa sam imigrant, kao i Alfonso i Alehandro, Kao i Gael Garsija Bernal i Salma Hajek i kao mnogi od vas. Već 25 godina živim u ovoj zemlji, ali dio mog doma je i u Evropi i na brojnim drugim mjestima. Mislim da je najveća prednost rada u filmskoj industriji brisanje granica i da svi mi treba da nastavimo da to radimo, da brišemo granice - rekao je Del Toro.

Oskarom u svojoj vitrini konačno može da se pohvali Gari Oldman za ulogu u filmu "Najmračniji čas". Oldman, neprepoznatljiv iza debelog sloja šminke briljirao je u ulozi Vinstona Čerčila.

- Zahvaljujem Akademiji i njenim članovima na ovoj fenomenalnoj nagradi. Mnogo ljudi stoji iza ove nagrade. Živim u Americi već dugo i ovdje sam stekao brojne prijatelje, porodicu i sada sam dobio i najveću nagradu-Oskara - rekao je Oldman.

Za glumu u "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", Frensis Makdormand proglašena je najboljom glumicom. Ovo joj je drugi Oskar. Prvog je dobila za ostvarenje Fargo.

- Željela bih da pozovem sve žene koje su nominovane u bilo kojoj kategoriji da ustanu i da mi se pridruže večeras-glumice, scenografkinje, dizajnerke... Pogledajte, sve mi imamo posebne priče da ispričamo i zato smo ovdje - rekla je ona.

Nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu dodijeljena je Semu Rokvelu za ulogu u "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju". Najbolju žensku sporednu ulogu ostvarila je glumica Alison DŽejni u filmu "Јa, Tonja". Oskar za najbolji strani film pripao je čileanskom ostvarenju "Fantastična žena", a za najbolji dokumentarni film statuetu je dobio "Ikarus", priča o dopingu u sportu autora Brajana Fogela.