latinica  ћирилица
05/03/2018 |  09:49 ⇒ 10:37 | Autor: RTRS

Berze peti dan u padu - strah od trgovinskog rata

Na azijskim berzama cijene akcija su i danas u padu, već peti dan zaredom.
Berza (Foto: CNBC) -
Berza (Foto: CNBC)

Ulagači su u strahu od mogućih trgovinskih ratova ako SAD uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma. Evro je ojačao jer je u Njemačkoj otvoren put za novu veliku koaliciju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je jutros u minusu 0,8 odsto, nakon što je prošle nedjelje izgubio više od 2 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikei indeks jutros oslabio 0,5 odsto, dok su cijene dionica u Australiji, Јužnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,5 i 1,2 odsto. U Šangaju su, pak, blago porasle, za 0,2 odsto.

Na početku trgovanja činilo se da bi se tržišta mogla smiriti, nakon što je u petak na Vol Stritu S&P 500 indeks blago porastao jer su tamošnji ulagači spekulirali da najava američkog predsjednika Donalda Truapa o uvođenju carina na čelik i aluminijum predstavlja samo prijetnju kako bi partnere u svijetu privolei da sjednu za pregovarački sto i dogovore načine kako bi SAD mogao smanjiti veliki trgovinski deficit.

Ali, terminski S&P 500 indeks jutros je u minusu, što znači da se i na Bol Stritu može očekivati nesigurna trgovanja.

Na valutnim je tržištima dolar prema japanskoj valuti oslabio četvrti dan zaredom, što je, među ostalim, posljedica nesigurnosti na berzama, pa ulagači za svoj kapital traže sigurnija utočišta, kao što su japanska i švajcarska valuta.

Tako je kurs dolara skliznuo na 105,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 105,75 jena. Američki dolar je oslabio u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena evra porasla sa 1,2315 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,233 dolara.

Izvor: Agencije