latinica  ћирилица
05/03/2018 |  11:58 | Autor: RTRS

Moskva predlaže sastanak Lavrov-Tilerson u Etiopiji

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je danas da je Rusija predložila sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Reksa Tilersona u Etiopiji ove sedmice, javila je agencija RIA "Novosti".
Sergej Lavrov i Reks Tilerson (Foto: © Sputnik/ Eduard Pesov) -
Sergej Lavrov i Reks Tilerson (Foto: © Sputnik/ Eduard Pesov)

Očekuje se da će i Tilerson i Lavrov biti u Africi ove sedmice, a Rjabkov je rekao da je Moskva predložila razgovore u Etiopiji krajem sedmice.

Rjabkov je, takođe, komentarisao situaciju u istočnoj Guti. On je rekao da američka procjena situacije u istočnoj Guti "ne odgovara realnosti", prenio je Interfaks.

Lavrov je rekao u intervjuu magazinu "Om Dafrik" da će tokom posjete Africi razgovarati o borbi protiv terorizma, te načinima jačanja trgovinske i ekonomske saradnje.

On je dodao da je cilj njegove turneje, tokom koje će posjetiti Angolu, Zimbabve, Mozambik, Namibiju i Etiopiju, jačanje veza u različitim oblastima i potraga za novim područjima trgovinske, ekonomske, naučne, tehničke i humanitarne saradnje, prenio je TASS.

"Očekujemo razmjenu gledišta po velikom broju regionalnih i globalnih pitanja, uključujući borbu protiv terorizma, korake za rješavanje krize, posebno u regionu Sahara-Sahel, regionu afričkog roga i Velikih jezera", rekao je Lavrov.

Lavrov je, takođe, dodao da Moskva pridaje veliki značaj jačanju veza sa afričkim regionalnim i subregionalnim organizacijama, prevashodno Afričkom unijom.

Izvor: SRNA