latinica  ћирилица
05/03/2018 |  12:23 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Sećanje na Nebojšu Glogovca u Јugoslovenskoj kinoteci

Јugoslovenska kinoteka organizuje sjećanje na Nebojšu Glogovca prikazivanjem njegovih najvećih ostvarenja u svečanoj sali od 6. do 9. marta 2018. godine.
Nebojša Glogovac (Foto: Tanjug/Zoran Žestić) - Foto: TANЈUG
Nebojša Glogovac (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)Foto: TANЈUG

Glogovac je preminuo 9. februara 2018. Smatran je vodećim glumcem svoje generacije, ostvario je brojne uloge za pamćenje, a dobitnik je i niza prestižnih esnafskih priznanja.

Na filmu je debitovao epizodom u filmu "Vukovar, jedna priča" Bore Draškovića, a slijedile su uloge u sljedećim filmovima: "Ubistvo s predumišljajem", "Do koske", "Spasitelj", "Bure baruta", "Ranjena zemlja", "Normalni ljudi", "Munje!", "Bumerang", "T. T. Sindrom", "Kad porastem, biću Kengur", "Država mrtvih", "Sutra ujutro", "Optimisti", "Klopka", "Hadersfild", "Tehnotajs: Edit i ja", "Kenjac", "Žena sa slomljenim nosem", "Sedamdeset i dva dana", "Beli, beli svet", "Kad svane dan", "Artiljero", "Krugovi", "S/kidanje", "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa", "Јednaki", "Branio sam Mladu Bosnu", "Enklava", "Za kralja i otadžbinu", "Otadžbina", "Oslobođenje Skoplja", "Ustav Republike Hrvatske", "Saga o tri nevina muškarca", "Di buks of Knjige: Slučajevi pravde", a u postprodukciji su i filmovi "Јužni vetar", "Apsurdni eksperiment" i "Zaspanka za vojnike".

Za glavnu ulogu u filmu "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića dobio je 2017. godine Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja - Filmskih susreta u Nišu, za koju je dobio nagrade i na festivalima u Puli, kao i u Italiji i Engleskoj. Gran pri Naisa osvojio i na 45. Filmskim susretima 2010. godine za ulogu u filmu "Žena sa slomljenim nosem" Srđana Koljevića.

Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspjehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obilježili svoje vrijeme, ostajući u trajnom nasljeđu budućih pokoljenja. Bio je umjetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina.

Njegov odlazak u zenitu glumačke zrelosti ogroman je gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja.

U Kinoteci će biti prikazani filmovi "Nebeska udica", "Ubistvo sa predumišljajem", "Bure baruta", "Munje", "Kad porastem biću kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Kenjac" i "Žena sa slomljenim nosem".

Izvor: B92