latinica  ћирилица
05/03/2018 |  15:21 ⇒ 06/03/2018 | 07:55 | Autor: RTRS

Sutra isplata materinskog dodatka za nezaposlene porodilje (VIDEO)

Sutra počinje isplata materinskog dodatka za nezaposlene porodilje u iznosu od 405 maraka, potvrđeno je iz Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske.
Јavni fond za dječiju zaštitu - Foto: RTRS
Јavni fond za dječiju zaštituFoto: RTRS

Nezaposlena medicinska sestra Јelena Karaman, drugo dijete, sina Meteja, rodila je početkom decembra. Kaže da će njenoj četvoročlanoj porodici materinski dodatak od 405 maraka tokom bebinih prvih 12 mjeseci biti dragocjena pomoć.

"Svi govore o podsticanju rađanja, o natalitetu, a sve dosad nije bilo nešto mnogo podsticaja od strane države. Sada je ovo veliki, veliki korak", ističe Karamanova.

Pravo na materinski dodatak ostvarilo je u januaru 350 nezaposlenih majki, a u februaru još 338. Procjenjuje se da će za novo pravo koje je u zakon uvedeno na inicijativu predsjednice Vlade Željke Cvijanović, do kraja godine biti potrebno 16 miliona maraka.

Nedeljko Јović, direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske kaže da je projekcija bila da će broj nezaposlenih porodilja iz mjeseca u mjesec biti sve veći.

"Sredstva koja su potrebna za isplatu ovog prava u svakom narednom mjesecu će biti viša, tako da očekujemo da će do kraja ove godine broj nezaposlenih porodilja biti blizu 6.000", ističe Јović.

Materinski dodatak će dobiti 688 majki koje su rodile djecu u decembru i januaru, a za isplatu je obezbijeđeno 420.390 maraka. Za finansiranje materinskog dodatka, uz ostala prava iz Zakona o dječijoj zaštiti, ove godine će biti izdvojeno oko 16 miliona maraka.

Procjenjuje se da će već sljedeće godine za ovu mjeru pronatalitetne politike biti izdvojeno oko 30 miliona maraka. Fond dječije zaštite nastavlja i redovnu isplatu drugih prava među kojima je dječiji dodatak čija isplata, takođe, počinje sutra.

Do kraja sedmice 841 porodilja dobiće pomoć za opremanje novorođenčadi.