latinica  ћирилица
05/03/2018 |  15:41 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

Crnadak i Јanalidze potpisali Memorandum o saradnji

Ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Gruzije Mihail Јanalidze potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji između dva ministarstva kojim će se intenzivirati saradnja u vezi sa razvojem odnosa i približavanjem EU.
Crnadak i Јanalidze - Foto: SRNA
Crnadak i ЈanalidzeFoto: SRNA

Crnadak je istakao da će ovaj memorandum intenzivirati jači politički dijalog, dovesti do novih posjeta na visokom nivou, u drugim oblastima i resorima.

On je rekao da dvije zemlje imaju jako dobre odnose bez pitanja koja ih opterećuju, te da ne postoje ambasade ni u BiH ni u Gruziji, ali da je u posljednje vrijeme odnos dobio na intenzitetu, nakon prve njegove posjete 2016. godine.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se napravi napredak u ekonomiji, posebno u spoljnotrgovinskoj razmjeni dvije zemlje, koja na godišnjem nivou ne prelazi 500.000 evra.

"Očekujemo da će nekoliko sporazuma koja se razmatraju u oblasti trgovine biti uskoro postignuti, te da će dvije zemlje raditi na razvoju turizma", rekao je Crnadak i dodao da su ukinute vize između dvije zemlje.

Crnadak je rekao da je razgovarano o odnosima u evropsko-azijsko-kavkaskom regionu i zapadnom Balkanu, gdje je BiH posvećena potpunoj stabilizaciji i razvoju.

On je istakao da i BiH i Gruzija imaju iste stavove kada je riječ o samoproglašenom Kosovu, ali i da i jedan i drugi region u kom se nalaze "traže jednu vrstu relaksacije" i dugoročne stabilnosti sa EU.

Crnadak je ponudio Gruziji da BiH podjeli svoja iskustva vezana za približavanje EU, posebno Direkcije za evropske integracije BiH.

Ministar inostranih poslova Gruzije Mihail Јanalidze rekao je da podržava BiH na njenom putu ka EU, podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet, te dodao da je i konačan cilj njegove zemlje ulazak u Uniju.

On je podsjetio da je prošlo 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, ali da postoji veliki potencijal u privrednoj saradnji, napominjući da Gruzija sa mnogim zemljama ima potpisane porazame koji olakšavaju proces te saradnje.

Izvor: SRNA