latinica  ћирилица
05/03/2018 |  18:19 ⇒ 06/03/2018 | 08:45 | Autor: RTRS

I dalje traje deblokada zametenih sela; ekipa RTRS-a u Bosanskom Grahovu! (VIDEO)

Nakon poziva rukovodstva opštine Bosansko Grahovo, pripadnici Oružanih snaga BiH od juče rade na pročišćavanju putne komunikacije u snijegom zavijanim selima. Od danas put je prohodan do srpskog sela Stožišta, u kojem živi jedno domaćinstvo. Na vrata im je, među prvima, nakon više od petnaest dana, pokucala i naša ekipa.
Probijanje puta u Bosanskom Grahovu - Foto: RTRS
Probijanje puta u Bosanskom GrahovuFoto: RTRS

Put do sela Stožišta je prohodan. Mašine i danas rade. Brane i Velinka Knežević, jedini stanovnici Stožišta, dočekali su nas sa osmijehom na licu. U proteklih 15 dana bili su zatvorenici u sopstvenoj kući. Veliki nanosi snijega zadali su im probleme, međutim, spremno su dočekali zimske nedaće.

"Hranu smo spremili u desetom mjesecu, prvenstveno brašno, oko 500-600 kilograma da nam bude do maja mjeseca. Nikad ne znamo kakvo će vrijeme biti", priča Velinka. 

Spremili su Kineževići i zalihe lijekova, a jedino su jutra posljednjih nekoliko dana bila bez kafe. Međutim, da je snježna blokada puta još potrajala, stoka bi ostala gladna jer im je ponestalo sijena koje su proteklih dana nabavili u susjednom selu.

Put je prosječen do zaseoka Bikići, nakon toga dolazi selo Tiškovac koje je od Bosanskog Grahova već potpuno odsječeno dvije sedmice. Dodatni problem na putu prema Tiškovcu predstavljaju odroni i nepristupačan teren. Ipak, nadležni očekuju da će sutra uspjeti doći do ovog sela.

"U ovom dijelu već smo prišli porodici u Stožištima, a u samom Tiškovcu imamo petnaestak domaćinstava kojima moramo pomoći jer faktički već petnaesti dan nemaju komunikaciju, hranu, lijekove...Nadam se da ćemo sutra doći do svih petnaest domaćinstava", rekao je Duško Radun, načelnik opštine Bosansko Grahovo.

Visoki snježni nanosi probleme su proteklih dana prouzrokovli i u opštini Glamoč. Sve raspoložive snage rade na raščišćavanju puteva do zavijanih sela.

"Situacija je relativno dobra. Јuče smo očistili selo Sekerovce, danas je bager otišao da čisti selo Rore, a sutra će očistiti Crni vrh. Možda preostanu još neke kratke dionice, ali može se reći da smo završili sa čišćenjem", istakao je Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč. 

Dok rukovodstva snijegom zatrpanih opština u Kantonu 10 već danima pokuašavju da obezbijede prohodnost na putevima do sela, stanovnici ovog kraja nadaju se da će zima uskoro prestati sa pokazivanjem zuba, jer ove godine im je, kako kažu, zadala mnogo glavobolje.