latinica  ћирилица
05/03/2018 |  19:00 | Autor: RTRS

Korčok: Trajno rješenje za Kosovo jedino ako je prihvatljivo za obje strane

Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke Ivan Korčok izjavio je u Beogradu da rješenje pitanja Kosova može biti trajno jedino ako je prihvatljivo za obje strane, i za Beograd i za Prištinu, te da je uvjeren da se to rješenje može naći.
Dačić i Korčok - Foto: SRNA
Dačić i KorčokFoto: SRNA

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, Korčok je rekao da niko iz EU, pa ni Slovačka, ne diktira šta će se naći u pravno obavezujućem dokumentu Beograda i Prištine.

"Postignut je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a pravno obavezujući sporazum treba da služi interesu obje strane", rekao je Korčok.

Uvjeren je da Beograd i Priština mogu da nađu rješenje koje je od ključnog značaja za stabilnost Balkana.

Dačić je rekao da Srbija "ne može da trguje po pitanju Kosova" i da dogovor treba da bude u "interesu svih".

Na pitanje da li je moguća dalja destabilizacija u Slovačkoj zbog ubistva novinara Јana Kučijaka slovački ministar je uvjeren da će vlasti učiniti sve da istraže taj slučaj i krivce izvedu pred sud.

"Ovaj događaj je izazvao političke tenzije, ali neće doći do destabilizacije jer mi imamo demokratske institucije", dodao je Korčok.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da su Dačić i Korčok u srdačnom razgovoru obostrano ocijenili da su bilateralni odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i prijateljski.

Dačić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Slovačke evrointegracijama Srbije i prenio očekivanje da će se ona nastaviti i ubuduće, te dodao da Beograd visoko cijeni principijelnu podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i pronalaženju održivog rješenja za pitanje Kosova i Metohije koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.

On je izrazio uvjerenje da će ovogodišnje obilježavanje sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa koji datiraju iz vremena bivše Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i bivše Čehoslovačke, a danas potvrdu nalaze u vrlo dobrim bilateralnim odnosima bez otvorenih pitanja, pružiti dodatni impuls produbljivanju odnosa.

Brnabić: Određivanje okvirnog datuma za ulazak u EU ohrabrujuće

Premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila je u razgovoru sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke Ivanom Korčokom da je određivanje okvirnog datuma pristupanja Srbije EU ohrabrujuća i pozitivna odluka, koja će imati pozitivan efekat na dalji proces pristupanja.

Brnabićeva je zahvalila slovačkoj vladi na čvrstom stavu kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kada je riječ o daljim reformama, Brnabićeva je istakla da je strateški cilj Srbije jačanje ekonomije i izgradnja moderne države koja počiva na evropskim vrijednostima, kao i stvaranje najprivlačnijeg poslovnog okruženja u ovom dijelu Evrope.

Fiskalna konsolidacija i stvaranje dugoročne makroekonomske stabilnosti tvrdi daje povoljnu ekonomsku klimu i dodatnu sigurnost svim stranim kompanijama koje žele da investiraju u Srbiji.

Korčok je istakao da se Slovačka čvrsto zalaže za proširenje EU na zapadni Balkan, a da je Srbija prepoznata kao lider i ključna zemlja za očuvanje stabilnosti u regionu.

On je rekao da je Slovačka čvrsto opredijeljena da bude konstruktivan partner Srbiji i podrška na putu ka EU.

Korčok je naglasio da je za Srbiju, ali i EU najvažniji napredak po pitanju vladavine prava i ključna oblast za članstvo u Uniji.

On je ocijenio da postoji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ponovio uvjerenje da će biti pronađeno rješenje koje je prihvatljivo za obje strane.

Sagovornici su se saglasili da bilateralne odnose treba razvijati, prije svega, kroz ekonomsku saradnju u oblastima energetike i naučnih inovacija.

Izvor: SRNA