latinica  ћирилица
05/03/2018 |  21:05 | Autor: RTRS

Erjavec: Sve spremno za tužbu protiv Hrvatske

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da je Ministarstvo pripremilo sve što je potrebno za tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne presude o granici i evropsko pravo, o čemu bi Vlada Slovenije uskoro trebalo da obavijesti Evropsku komisiju.
Karl Erjavec - Foto: ilustracija
Karl ErjavecFoto: ilustracija

Erjavec je pojasnio da je u pripremi pismo za Evropsku komisiju, s pravnim elementima tužbe protiv Hrvatske, da je njegovo ministarstvo sarađivalo s jednom francuskom advokatskom firmom i pravnikom Alenom Peleom, koji je Sloveniju i ranije zastupao u arbitražnom procesu.

"U Sloveniji imamo veoma malo pravnih stručnjaka iz te oblasti, zato smo angažovali najbolju stranu advokatsku firmu za oblast evropskog prava", rekao je Erjavec, prenose mediji.

On je najavio da će pismo Evropskoj komisiji biti poslato odmah nakon što premijer Miro Cerar o sadržaju pravnih postupaka protiv Hrvatske obavijesti parlamentarni Odbor za spoljnu politiku i time obezbijedi širu političku podršku.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom, prema kojoj joj pripada 80 odsto Piranskog zaliva i dobila je koridor do međunarodnih voda.

Hrvatska, koja je prije saopštavanja odluke izašla iz postupka arbitraže, ne priznaje odluku Arbitražnog suda.

Izvor: SRNA