latinica  ћирилица
06/03/2018 |  07:25 ⇒ 07/03/2018 | 07:50 | Autor: RTRS

Trilateralni sastanak u Mostaru; Prioritet ekonomsko povezivanje (FOTO/VIDEO)

U Mostaru, trilateralni sastanak: Predsjedništva BiH, predsjednika Srbije i Hrvatske. Granični sporovi goruće su pitanje, koje koči evro-integracije, što je ponovo usijalo atmosferu.
Trilateralni sastanak u Mostaru - Foto: RTRS
Trilateralni sastanak u MostaruFoto: RTRS

Sat i po u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Zatim još sat sa ministrima inostranih poslova. Dovoljno da se sačini lista prioriteta, zarad dobrosusjedskih odnosa i članstva u Evropskoj uniji. U vrhu liste, neriješene granice. Za sporne tačke na Drini, Srbija je BiH dostavila prijedlog, ali se dvojica od trojice članova protive tom rješenju. Zaiskrile su varnice na relaciji Izetbegović - Vučić. 

Dok Izetbegović poručuje da pitanje granica Srbije i BiH, ali i Hrvatske i BiH, zbog izbora neće moći biti riješeno u narednih sedam mjeseci, predsjednici Srbije i Hrvatske smatraju da bi više od 100 spornih tačaka na granici uz Dunav trebalo riješiti u naredne dvije godine. Ne bude li tako, najavljuju formiranje komisije. 

Aleksandar Vučić rekao je da Srbija, BiH i Hrvatska konstanto rade na miru i stabilnosti, te da jačanju trgovinske veze.

"Ozbiljno raste i uvoz i izvor. Najvažnije od svega je da se ekonomski povezujemo", ocjenjuje Vučić.

Istakao je da njihovi razgovori nisu ni malo "slatki" i jednostavni, ali nastoje da na svakom sastanku riješe postojeće probleme. 

"Imamo bezbroj naslijeđenih problema, pokušavamo ih ublažiti jedan po jedan i rješavati ih. Razgovarali smo sa Draganom, Bakirom i Mladenom o prstenu autoputeva Sarajevo-Tuzla Brcko-Bijeljina-Beograd, i sa druge strane Pale-Sokolac-Rogatica-Goražde-Višegrad-Požega-Beograd i krak koji bi išao između Novog Pazara i Sjenice do Duge Rese. Mi smo za to spremni", naveo je Vučić.

Kaže da neće spriječiti ljude da odlaze dok ne budu imali posao i značajno veću platu.

"Neće ni investitori dolaziti dok ne budu sigurni u naše tržište, našu političku stabilnost, mir i drugačije i bolje odnose koje u budućnosti moramo da gradimo. Razgovarali smo o tome da smanjimo birokratske procedure i kako da zamolimo naše vlade i Savjet ministara u BiH da nam kamioni ne stoje po 20 sati na granicama, odnosno kako da operativne troškove umanjimo", naveo je Vučić u Mostaru.

 

Arbitraže neće biti o izmjenama Izbornog zakona, jer su i Vučić i Kitarovićeva jasno naglasili da su to unutrašnja pitanja BiH. Poručuju, potrebno je vratiti se u ustavni okvir i ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda. Iako na marginama sastanka, izmjene izbornog zakonodavstva pokazale su još jednom podijeljenost članova Predsjedništva. U jednom su saglasni, to neće biti lak posao. 

"Kolege smo informisali gdje se nalazimo, koja su naša očekivanja da bismo zadovoljili odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti. Nismo ulazili u detalje", istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. 

"To je unutrašnje pitanje BiH. Ne bih rekao da se naši gosti trebaju uključivati u to", tvrdi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Sad je teže nego što smo i mislili. Ova tema opterećiće mjesece koji dolaze", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Razgovarano je o zajedničkim projektima, izgradnji saobraćajnica, energetskih objekata. Јedna od tema bila je i Strategija Evropske unije o proširenju za Zapadni Balkan i njenih šest ključnih tačaka.

Hrvatska na tom putu obećava pomoć i BiH i Srbiji. Aleksandar Vučić ponovo je bio zagovornik zajedničkog tržišta. Iste poreske i carinske stope donijele bi višestruku korist i još bolje pokazatelje spoljno-trgovinske razmjene.

"Najvažnije da možemo da konstatuemo da imamo mir i stabulnos i da imamo jačanje ekonomskih veza. Rast razmjene sa Hrvatsko i BiH. Ozbiljno rastu i uvoz i izvoz i to je najvažnija posljedica našeg političkog dogovora", rekao je Vučić.

Najavljen je i novi sastanak trilaterale. Vučić predlaže da bude održan u Novom Sadu. U međuvremenu, Srbiju bi trebalo da posjeti hrvatska predsjednica, a do njene posjete Vučić obećava da će većina pitanja Hrvata u Srbiji biti riješena.