latinica  ћирилица
06/03/2018 |  08:27 ⇒ 27/03/2018 | 13:14 | Autor: RTRS

Klizavi kolovozi i magla!

U Republici Srpskoj jutros vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, uz mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle na putevima koji prolaze uz rijeke, kroz kotline i preko prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Magla je jutros izražena na području Kneževa i Mrkonjić Grada, gdje je vidljivost smanjena na 20 do 50 metara.

Na području Mrkonjić Grada i širem području Banjaluke padala je ledena kiša zbog čega su kolovozi opasno klizavi.

Na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina česti su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje, Višegrad-Ustiprača-Rogatica i Višegrad-Brodar-Rudo.

Na relaciji Sarajevo /Briješće/-MEL Luke /Vlasenica/-Zvornik /Kamenica/ danas će se od 8.00 časova kretati vangabaritni teret.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Prnjavor, u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

U Federaciji BiH se zbog kiše koja ledi u dodiru sa tlom otežano saobraća na putnim pravcima Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Drvar-Bosansko Grahovo.

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Tuzla-Bijeljina, Olovo-Tuzla-Srebrenik, Bihać-Bosanska Otoka, Konjic-Mostar, Livno-Šujica i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Kolovoz je pretežno mokar, a zbog otapanja snijega povećana je opasnost od odrona, pa je potreban pojačan oprez, posebno na putnim pravcima Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Јajce-Banjaluka i Bugojno-Novi Travnik.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

Na dionici auto-puta A-1, Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku u tunelu Igman, kao i na mjestu radova.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

 

Izvor: SRNA