latinica  ћирилица
06/03/2018 |  08:59 | Autor: RTRS

Srpska pravoslavna crkva mijenja svoj ustav

Zvaničan naziv Srpske crkve ubuduće će biti "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija", a procedura izbora patrijarha biće pojednostavljena i on će se birati tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika - navodi se u prijedlogu novog ustava SPC, pišu beogradske "Novosti".
Saborna arhijerejska Liturgija u Pećkoj Patrijaršiji (foto: www.spc.rs) - Foto: RTRS
Saborna arhijerejska Liturgija u Pećkoj Patrijaršiji (foto: www.spc.rs)Foto: RTRS

Važna novina je i to da će se izabrani kandidat za crkvenog poglavara zvati arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja, navodi beogradski list, koji je imao uvid u ustavni tekst.

Prema prijedlogu novog ustava SPC, postojećih 13 eparhija postaće mitropolije, a novi ustav najverovatnije će biti usvojen na zasijedanju najvišeg crkvenog tijela - Svetog arhijerejskog sabora, sredinom maja. Rad na predlogu počeo je još 2012. godine, formiranjem komisije za reviziju postojećeg ustava, na čijem je čelu bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Ovako uobličen tekst postaće prvi cjeloviti Ustav Srspke crkve još od 1931. godine.

Promjene u zvaničnom nazivu Srpske crkve objašnjavaju se željom da se ojača veza sa njenim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji, ali i s Kosovom i Metohijom kao najvažnijom dijelom njene jurisdikcije.

Najvažnije promjene u ustavnom tekstu tiče se procedure izbora poglavara, pri čemu se napušta dosadašnja praksa "apostolskog žrijeba" - nasumičnog izbora jedne od tri koverte sa imenima kandidata. Nacrt novog ustava sugeriše da se novi poglavar bira u Pećkoj patrijaršiji, a kao mogućosti predviđena su crkvena sjedišta u Beogradu, ili u Sremskim Karlovcima.

Novi ustav SPC, prema njegovoj radnoj verzji, sprovodi u djelo i staru ideju podjele Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, pa će u prestonici tako biti osnovane dvije nove eparhije: Voždovačko-vinčanska, sa sjedištem na Voždovcu, i Zemunsko-novobeogradska, čiji će vladika sjedeti na Novom Beogradu.