latinica  ћирилица
06/03/2018 |  09:14 | Autor: RTRS

U BiH se vraća oko 30 hiljada državljana BiH kojima nije odobren azil u Evropi

BiH očekuje povratak na hiljade svojih državljana kojima je odbijen azil u nekoj od zemalja Evropske unije. Samo iz Njemačke se treba vratiti oko 3.300 ljudi.
Foča - povratnici - Foto: SRNA
Foča - povratniciFoto: SRNA

U Readmisijskom centru u mestu Salakovac kod Mostara sve je spremno za prihvat bh državljana koji ni nakon dugogodišnjeg izbivanja nisu ispunili uslove za boravak u nekoj od zemalja EU i moraju da se vrate u BiH, piše“Dojče vele“.

Sporazumom između BiH i Evropske unije o readmisiji osoba koje borave bez dozvola prije deset godina BiH se obvezala da će ponovno prihvatiti svoje državljane koji ne ispunjavaju uslove boravka na području države koja podnosi zahtjev za readmisiju. Problem je što su mnogi od njih rasprodali svoju imovinu i sada nemaju gdje da se vrate. Prema nezvaničnim podacima iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kući bi trebalo da se vrati oko 30 hiljada državljana BiH. Od 2013. do 2017. godine povećan je brojh povrataka iz Švedske, Švicarske, Francuske, Austrije i Belgije, a najavljuje se i intenziviranje povratka i iz Italije.

Izvor: Blic