latinica  ћирилица
06/03/2018 |  11:49 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

Nestašica ogrjevnog drveta, metar i do 100 KM (VIDEO)

Zima koja se odužila, praćena niskim temperaturama, donijela je velike probleme domaćinstvima koja se griju na drvo. Zbog nestašice i velike potražnje za ogrjevnim drvetom, ovaj energent je poskupio, a cijena za kubni metar dostiže i 100 KM. Nagla poskupljenja osuđuju udruženja za zaštitu potrošača, ali i građani.
Drva za ogrijev - Foto: RTRS
Drva za ogrijevFoto: RTRS

Iako je drva za ogrijev na vrijeme obezbijedila, prijedorska porodica Radulović u velikom je problemu. Zalihe su potrošene, a zbog jake zime koja se odužila, da bi zagrijali domaćinstvo i poslovni objekat prinuđeni su da ovih dana kupuju drvo, i to po cijeni znatno višoj od one u sezoni.

- Metar drva košta od 80 do 100 KM. I to je bezizlazno stanje, idemo u minus do aprila - kaže Rada Radulović.

Dok potrošači, zbog naglog poskupljenja ogrjevnog drveta, sabiraju minuse u novčaniku, trgovci ubiru ekstra profit. Za rast cijene, kažu, postoje jasni razlozi- nedavno poskupljenje goriva, ali i loše vrijeme i visok snijeg, koji otežavaju sječu i pripremanje drveta.

Poslije niza poskupljenja, ovo je samo još jedan udar na budžet stanovništva, kategorični su u prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača.

- Sada će koristiti priliku, kakvi su uslovi tako će i te cijene ići gore, što svakako nije dobro iz ugla potrošača. Smatramo da ne treba tako drastično da se povećavaju cijene - kaže Murisa Marić, predsjednica ovog udruženja.

I dok se trgovci ogrijevom nadaju što dužoj zimi i dodatnoj zaradi, krajnji potrošači sa zebnjom očekuju proljećno sunce i što skoriji kraj grijne sezone. Ove godine ih je skupo koštala.