latinica  ћирилица
06/03/2018 |  13:59 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

"Nedeljko Glamočak priziva pravni haos"

Današnja pres konfrencija poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljka Glamočaka predstavlja nastavak prakse ove partije da se, zarad sitnih dnevnopolitičkih poena, poigrava sa sudbinama ljudi, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Današnja pres konfrencija poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljka Glamočaka predstavlja nastavak prakse ove partije da se, zarad sitnih dnevnopolitičkih poena, poigrava sa sudbinama ljudi. Tužno je i jadno da visoki funkcioner SDS zloupotrebljava porodicu Vulić u svoju i korist svoje partije. Način komunikacije gospodina Glamočaka je neprimjeren i nema svrhe da mu se objašnjava šta je tačno napisano u izjavi ministra Srebrenke Golić, kad je očigledno da on to ne želi da razumije.

Slobodno sudijsko uvjerenje, koje Glamočak glorifikuje, je sporna stvar i u sportu, a kamo li u pravosuđu, a on bi kao pravnik i, što je tragičnije, kao predstavnik zakonodavne vlasti, trebalo da insistira da se presude donose na osnovu zakona, a ne uvjerenja ili diskutabilne sudske prakse.

Ministar Golić nije komentarisala presude, već je postupala po njima, sve dok pojedini portali nisu objavili dijelove presuda, ne objavljujući da se radi o poništavanju odobrenja iz formalnih, a ne suštinskih razloga.

Bestidno je da gospodin Glamočak tvrdi da ministar Golić prijeti porodici Vulić, jer to ni jednom jedinom riječju u izjavi nije učinjeno, kao i što je vrhunac manipulacije što on, kao narodni poslanik i pravnik, iz sitnošićardžijskih razloga, ne želi reći da je su lokacijski uslovi poništeni zbog procesnog nedostatka, odnosno, Okružni sud je svojom presudom naložio da se sprovede usmena rasprava i saslušaju stranke u postupku.

Ministarstvo je već postupilo po ovoj presudi i pozvalo stranke da se po treći put izjasne u ovom postupku, zbog toga što sudsko vijeće Vrhovnog suda, postupajući po "slobodnom sudijskom uvjerenju", apsolutno zanemarilo zapisnike sa prethodna dva saslušanja. Ovakvo postupanje, ma šta Nedeljko Glamočak mislio o tome, daje Ministarstvu za pravo da se obrati Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i to ne može predstavljati pritisak na sudsku vlast.

Uostalom, ukoliko ga toliko iritira svaki potez koji dolazi iz aktuelne Vlade, pozivamo gospodina Glamočaka neka pita svoje stranačke kolege koji u opštinama u kojima je SDS na vlasti, i sa kojima Ministarstvo vrlo profesionalno sarađuje, kako rješavaju zahtjeve za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola investitorima koji su vlasnici zemlje i koje se donose na osnovu važećeg regulacionog plana. On bi trebalo da zna da je ova materija propisana Zakonom o uređenju prostora i da ne može zavisiti od slobodnog sudijskog uvjerenja.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u procesu donošenja odluka i rješenja iz svoje nadležnosti rukovodi se isključivo zakonima Republike Srpske, a ne stranačkom ili bilo kom drugom pripadnošću investitora ili stranaka u postupku.

Ohrabrujući sudije da odlučuju po slobodnom sudijskom uvjerenju, SDS i narodni poslanik Glamočak derogiraju pravni sistem i prizivaju pravni haos, u kojem se, očigledno, najbolje snalaze.