latinica  ћирилица
06/03/2018 |  14:35 | Autor: RTRS

Počinje suđenje Godinjaku, Bunozi i Šariću za zločine nad Srbima u Trnovu

Tužilaštvo BiH danas je ulaganjem materijalnih dokaza okončalo izvođenje dokaza na suđenju Edhemu Godinjaku, Mirku Bunozi i Meradisu Šariću za zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima na području Trnova, a prvi svjedok odbrane daće iskaz početkom narednog mjeseca.
Trnovo: Pomen (arhiv) - Foto: RTRS
Trnovo: Pomen (arhiv)Foto: RTRS

Tužilac Vesna Ilić je u sudski spis uložila dokumente federalnog Ministarstva za pitanja boraca i Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ kojima dokazuje da je optuženi Medaris Šarić od 1992. do 1996. godine bio pripadnik takozvane Armije BiH. Među dokazima je i uvjerenje da Šarić nije u kaznenoj evidenciji.

Tužilac je uložila i vojne obrasce za optuženog Mirka Bunozu koji ukazuju da je bio pripadnik Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ od 1992. do 1994. godine.

U sudski spis su uloženi jedinični i matični kartoni svjedoka Tužilaštva BiH, kojima se dokazuje njihova pripadnost takozvanoj ABiH. Ilićeva je priložila i uvjerenja o smrti nekih lica koja su se spominjala tokom dokaznog postupka, na šta je odbrana imala prigovor relevantnosti, prenosi Birn.

Uložen je i set fotografija i zapisnika sa uviđaja za ubijene osobe srpske nacionalnosti sa područja Trnova, kao i spisak 123 nestale i poginule osobe koji je dostavila Organizacija porodica zarobljenih i nestalih iz Trnova.

Odbrana je na uložene zapisnike, fotografije i izvode iz matične knjige umrlih imala prigovore, ističući da postoji razlika u datumima. Konstatovali su da za neka lica ne postoji zapisnik sa uviđaja, što znači da ta tijela nisu ni pronađena, dok jedna osoba nije predmet optužnice.

Šarić i Bunoza optuženi su s Edhemom Godinjakom za zločine počinjene nad zarobljenicima i civilima na području Trnova. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Prvi svjedok odbrane optuženog Godinjaka biće saslušan 3. aprila.

Izvor: SRNA