latinica  ћирилица
06/03/2018 |  14:47 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

Đokić: Izmjene Strategije razvoja sektora energetike pred Vladom Srpske

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da bi Vlada Republike Srpske uskoro trebalo da razmatra izmjene i dopune Strategije razvoja sektora energetike do 2035. godine, nakon čega će biti upućena u parlamentarnu proceduru.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić je pojasnio da je Srpska jedina u BiH donijela ovu strategiju do 2030. godine, ali da su urađene izmjene i dopune do 2035. godine kojima je preciznije definisan strateški pravac razvoja sektora energetike u Republici Srpskoj. On je naveo da ovaj dokument sa istom strategijom u Federaciji BiH treba da se spoji u jedan dokumenat, odnosno energetsku strategiju BiH.

Komentarišući negativno poslovanje "Hidroelektrana na Vrbasu" u prošloj godini u iznosu od 17 miliona KM, Đokić je rekao da je to posljedica, prije svega, loše hidrološke situacije.

"Dugi period suša je omogućio mali priliv vode na ovim objektima zbog čega su oni morali biti izvan pogona", istakao je Đokić.

On je izrazio očekivanje da se takva situacija neće ponoviti ove godine.

"Prvi mjeseci ove godine pokazuju da je došlo do hidrološke stabilizacije i da je maksimalna proizvodnja na svim ovim objektima", zaključio je Đokić.

Izvor: SRNA